Ezért szeretünk szomorú zenét hallgatni

zene LifeNight pszichológia szomorúság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kutatók szerint épp ellenkezőleg hatnak ránk a melankolikus számok. A rossz kedv elűzésére ezért szomorú zenét ajánlanak.

Egy japán kutatás szerint pozitívan hatnak hangulatunkra a lassú, melankolikus hangvételű zeneszámok. A szomorkás dallamok ugyanis a romantikus filmek még szívszorítóbb jeleneteire emlékeztetnek bennünket. Ezek az érzelmek pedig boldogabbá teszik magát a zene hallgatóját.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Egy nemrég készült felmérésben 44-en vettek részt, akik között akadt zenész és nem zenei szakember is. Minden résztvevőnek két zenei darabot kellett meghallgatnia: egy vidámabbat és egy szomorkásabbat. Ezután kulcsszavak segítségével kellett körülírniuk, mit éreznek az egyik, illetve a másik szám meghallgatását követően. Ai Kawakami, a kutatás vezetője szerint ezek az eredmények segítenek megmagyarázni, miért is szeretnek az emberek szomorú számokat hallgatni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.