Ki számít rossz anyának?

film mozi szórakozás program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki elhanyagolja a gyermekeit? Vagy aki nem szereti őket eléggé? Netán aki nem biztosít számukra nyugodt gyermekkort? Vagy aki életre szóló traumákat okoz nekik, akár akaratlanul is? A Toszkán szépség című olasz filmben két felnőtt testvér keresi a válaszokat - az anyjuk halálának árnyékában.  

Hacsak nem az a célja a magyar címadásnak, hogy becsábuljanak a moziba (majd megtévesztve távozzanak) azok a nézők, akik egy kis kellemes, nyári, mediterrán hangulatú szerelmesfilmre vágynak, nem igazán érthető, hogyan lett az eredeti címből ("Az első szép dolog") a hazai mozikban "Toszkán szépség". Ez a 2010-es, azaz hozzánk három év késéssel eljutó kiváló olasz film ugyanis a legkevésbé sem könnyed románc, hanem sokkal inkább súlyos családi dráma - igaz, némi sötét humorral és olaszosan sírós-nevetős hangulattal.

Forrás: AFP/Photo12
Forrás: AFP/Photo12

A történetet ugyan szinte végig az egyik szereplő szemén (és emlékein) át követhetjük, mégis igazából kettő (plusz egy) főszereplője van ennek a filmnek. Egy testvérpár áll a középpontban: Bruno drogproblémákkal küzdő tanár, a szerelmi életében képtelen az elköteleződésre és alapvetően utálja az embereket - Valeria pedig családanya, aki próbálja rendezetten élni az életét és nevelni a kamasz fiát. Kettőjük gyerekkora nem volt könnyű, és a film cselekményével párhuzamosan fel-felvillanó emlékképekben ennek mi is tanúi leszünk: a fiatalon mutatós édesanyjuk megnyert egy helyi szépségversenyt, ami féltékenységhez, félrelépésekhez és a család széteséséhez vezetett, a hűtlen és zűrös anya pedig nem tudott nyugodt gyerekkort biztosítani a két gyermeke számára.

Forrás: AFP/Photo12
Forrás: AFP/Photo12

A két testvér kétféle módon próbálja feldolgozni a régi traumákat: a férfi bezárkózva teljesen elutasítja magától őket, a nő pedig próbálja elbagatellizálni a múltat. Azért kénytelenek most mégis szembenézni vele, mert az édesanyjuk haldoklik, ők pedig emiatt visszatérnek gyerekkoruk városába, ahol persze előtörnek az elfojtott emlékek és érzések - no és a beteg anyjukkal, azaz a harmadik főszereplővel való találkozás sem megy teljesen zökkenőmentesen.

Forrás: AFP/Photo12
Forrás: AFP/Photo12

A Toszkán szépség számos díjat nyert már el, többek között ez a film volt Olaszország hivatalos Oscar-nevezése is, illetve a legrangosabb olasz filmes elismerést, a David di Donatello-díjat is megkapta három kategóriában is (a két főszereplő, illetve a forgatókönyv). A győztes kategóriák jól jelzik a film legfőbb erényeit: a két főszereplő alakítása viszi el elsősorban a hátán ezt a mozit, amelynek a forgatókönyve, annak idősík-váltásaiból fokozatosan kirajzolódó cselekményvezetése emeli a szokásos családi drámák fölé. No meg az az édesbús hangulat, amely egy régi olasz sláger hallatán fog el bennünket - együtt a film szereplőivel.

http://videa.hu/player?v=WAPLJo9jIhpovO6Q

Kiknek ajánljuk?

- akik szeretik a családtörténeteket
- akiknek bejönnek a sírós-nevetős hangulatú filmek
- akiket érdekel az olasz mozi egy sokszorosan díjazott alkotása

Kiknek nem ajánljuk?

- akik nem szeretnének még a moziban is családi konfliktusokat nézni
- akik a cím alapján egy olasz tájakkal körített love storyra számítanak
- akik szerint évtizedes sebeket jobb inkább békén hagyni

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.