Figyelem, figyelem! Aranyhasú mangábé érkezett Budapestre

Forrás: MTI/Kovács Attila -
Texas mangábé majom Fővárosi Állat- és Növénykert populáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bemutatták kedden a Fővárosi Állat- és Növénykert új, hím aranyhasú mangábéját. Dextert azért hozták Budapestre, hogy frissítsék a fővárosi intézmény majompopulációjának vérvonalát.

A négytagú "majomkülönítménnyel" együtt Texasból érkezett hím állatot a napokban kezdik összeszoktatni a nyolc budapesti nősténnyel. Dexter az első pillanatoktól kezdve magabiztosan viselkedett, azonnal birtokba vette helyét és perceken belül nassolni kezdett a kikészített gyümölcsökből.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Az összeszoktatás hetei alatt kiderül, befogadják-e a nőstények a leendő tenyészhímet. Ha igen, akkor akár egy éven belül szaporulatra számíthat a fővárosi intézmény. Ha viszont ellenségesen fogadnák Dextert, a gondozók a másik hímmel, Tukallal tesznek próbát – írja az MTI.

A Magyarországra szállított majomcsapat másik három tagját - két nőstényt és egy hímet, Daphnét, Tylert és Tukalt - egyelőre karanténban tartják. A két nőstényt később Hollandiába viszik, ahol egy francia hímmel alakítanak csapatot, a másik hímet pedig egy francia állatkert kapja meg.

A majmokat a texasi San Antonió-i állatkert ajándékba adta a budapesti intézménynek, így ezekkel együtt most hivatalosan összesen 12 aranyhasú mangábéval büszkélkedhet az állatkert. Állománya jelenleg is a legnagyobbak és a legszaporábbak közé tartozik világviszonylatban is.

Aranyhasú mangábé - kishatározó

Az Aranyhasú mangábé (Cercocebus chrysogaster) kritikusan veszélyeztetett, Nyugat-Afrikából származó igen ritka majomfaj, amelyből jelenleg csupán 37 példány él állatkertekben a világ nyolc városában. Vadon élő egyedszámuk sem ismert pontosan, az őshonos országokban ugyanis - például a Kongói Demokratikus Köztársaságban - terepi kutatásuk számos akadályba ütközik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.