Tizenhat év börtönre ítélték a Costa Concordia kapitányát

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace -
Costa Concordia börtönbüntetés túlélő olasz zátony kapitány kártérítés hajó szabadláb elsüllyedt hajó áldozat bíróság ítélet Francesco Schettino
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az olasz elsőfokú bíróság szerdán 16 év és egy hónap fogházra ítélte Francesco Schettinót, a 2012. január 13-án zátonyra futott Costa Concordia volt kapitányát. Schettino szabadlábon védekezhet a jogerős harmadfokú ítéletig.

Örökre eltiltották a közhivatalok viselésétől és 5 évre attól, hogy kapitányként dolgozzon Francesco Schettinót, a 2012-ben elsüllyedt Costa Concordia volt kapitányát – írja az Origo. A vád 26 év és három hónap börtönt kért, a bíróság azonban nem tartotta indokoltnak a súlyosbító körülmények figyelembe vételét, ezért enyhébb ítéletet szabott ki.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Schettinónak állnia kell a 2013 tavaszán kezdődő per költségeit, valamint a Costa Crociere hajótársasággal együtt jelentős kártérítésre ítélték az áldozatok és a túlélők javára. A bíróság nem tartotta szükségesnek a volt kapitány letartóztatását, hangsúlyozva, hogy soha nem menekült el a felelősségre vonás elől, így a jogerős harmadfokú ítéletig szabadlábon védekezhet, útlevelét sem vonták be.

Az utolsó szó jogán felszólaló Schettino könnyeivel küszködve úgy fogalmazott: a hajószerencsétlenségben ő is meghalt.

A szerencsétlenül járt Costa Concordia 32 ember életét követelte, köztük magyarokét is. Fehér Sándor hegedűművész egy liftaknában halt meg.

A hajót 2013 szeptemberében mentették ki – ennek nehézségeiről bővebben ITT olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.