Klein Dávid: „A magánéletem olyan, mint a hegymászás"

Forrás: Klein Dávid -
Annapurna hegymászó hegymászás csúcstámadás magánélet expedíció Klein Dávid K2
A hegymászó nemrég érkezett vissza a világ második legmagasabb hegyéről, a K2-ről, ahol visszavonulót kellett fújnia és lemondania a csúcstámadásról. Dáviddal sikerről, kudarcról és magánéletről is beszélgettünk.

Klein Dávid nem titkolja, hogy igazán a hegycsúcsokon érzi jó magát, ám egy rövid időre leereszkedett a jeges lejtőkről és az Annapurna sikeres, illetve a K2 kudarcba fulladt expedíciójáról mesélt a Life.hu-nak.

Klein Dávid Forrás: Klein Dávid

Májusban érkezett a nagyszerű hír, hogy Dávid oxigénpalack nélkül jutott fel a Himalájában található 8091 méter magas Annapurna csúcsára. A hegymászónak ez volt a negyedik nyolcezres csúcsa, és ő az első magyar hegymászó, aki meghódította az Annapurnát. Szinte alig ért haza Dávid, azonnal bejelentette, hogy Suhajda Szilárd hegymászóval június 14-én indulnak útnak a 8611 méteres K2 csúcs megmászására.

Ám a csúcstámadás meghiúsult, mert a lavinaveszély és az időjárás nem volt kegyes a hegymászókhoz.

A sikeres Annapurna-expedíció után úgy gondoltad, érdemes elindulni egy hasonlóan veszélyes hegyre?

Forrás: Klein Dávid

Voltatok életveszélyes helyzetben, olyanban, amikor hajszálon múlt?

Közvetlen életveszélyben nem voltunk, de

hatalmas tragédiát kerültünk el, amikor a hármas tábort elmosta egy lavina.

Mi pár órával előbb meghoztuk a döntést, hogy lejövünk a hegyről, viszont a többi hegymászó élete nagyon kevésen múlott. Az ottani csapatok, ha tartják magukat az eredeti tervükhöz, akkor 25 sátornyi embert, ami minimum 50 főt jelent, de inkább többet, elsodor a lezúduló hótömeg. Bejött a tippünk, de az is bekövetkezhetett volna, hogy nem jön le a lavina, és mindenki felmegy a csúcsra, és mi lent maradtunk. Akkor nehezebb lett volna feldolgozni a kudarcot, így viszont igazolást érzek, hogy mekkora szerencse, hogy tartottuk magunkat a biztonságtechnikai alapelvekhez, amiket évről évre csiszolgatunk.

Csalódottság van bennem hiszen nem értünk fel a K2 csúcsára, de tudom,

évek múltán, ha visszatekintek, biztos, hogy a sikeres Annapurna-expedíció jut majd eszembe,

és az, hogy Szilárddal milyen jó csapattá kovácsolódtunk össze a Johnnie Walker K2 Expedíción.

Dávid és Szilárd Forrás: Klein Dávid

Két ilyen embert próbáló expedíció után most pihenés következik?

Igen, de ez nálam sziklamászást, hegymászást jelent, utána, ha a sziklamászásba visszarázódtam, akkor megyünk a Tátrába, és jönnek az alpesi projektek.

Hol jobb, itthon vagy a hegyekben?

Forrás: Klein Dávid

Jövőbeni tervek?

Vannak expedíciós terveink Szilárddal, de biztosan állíthatom, hogy jövőre nem megyünk a K2-re. A 2017-es évet már tervezgetem, de ezekről az elképzelésekről még nem szeretnék beszélni.

„Az a tisztességes, ha sapkát, sálat veszek, és felmegyek” – interjú Klein Dáviddalhttp://www.origo.hu/nagyvilag/hirdetes/20160613--az-a-tisztesseges-ha-sapkat-salat-veszek-es-felmegyek-interju-klein-daviddal.htmlKlein Dávid nemrég tért csak haza a Johnnie Walker Annapurna Expedícióról, kedden máris új csúcs, a K2 megmászására indul oxigénpalack nélkül. Dáviddal arról beszélgettünk, miért vág neki a kalandnak, és mit jelent számára a hegymászás. HirdetésKlein Dávid biztonságban - a hegymászó megérkezett az alaptáborbahttp://www.life.hu/sztarok/20160503-kelin-david-hegymaszo-aki-megoditotta-az-annapurna-csucsat-biztonsagban-megerkezett-az-alaptaborba.htmlMiután a hegymászó meghódította a 8091 méteres Annapurna csúcsát, épségben leért az alaptáborba, és onnan küldött üzenetet. TV + Sztárok--Ismét 8000 méter feletti hegyre készül Klein Dávidhttp://www.life.hu/news/hirdetes/20160317-ismet-8000-meter-feletti-hegyre-keszul-klein-david.htmlA hegymászás szerelmese a 8091 méteres Annapurna csúcsát vette célba, természetesen oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül, ahogy ezt már tőle megszokhattuk.HirdetésKlein Dávid: "Csak szenvedne, aki belém szeret"http://www.life.hu/sztarok/20141104-klein-david-hegymaszo-keruli-a-szerelmet.htmlKlein Dávid tavasszal oxigénpalack nélkül próbált feljutni a Mount Everest csúcsára, és bár nem sikerült neki, oxigénpalack nélkül ő jutott legközelebb a csúcshoz. A Life.hu-nak őszintén mesélt legközelebbi expedíciója felkészülési időszakáról, és hogy miért kerüli el a szerelmet. TV + SztárokOrigoMarcipánt nyalogatva indul a csúcsra Klein Dávidhttp://www.life.hu/news/20140513-klein-david-hegymaszo-hamarosan-elindul-hogy-meghoditsa-a-mount-everest-csucsat.htmlPár nap és Klein Dávid megindul a csúcsra. A hegymászó elmesélte, milyen trükköket vet be a csúcstámadáskor.News--Hatalmas bravúr! Klein Dávid csúcsra érthttp://www.life.hu/sztarok/20160502-klein-david-hegymaszo-felert-a-himalajaban-talalhato-annapuna-csucsara.htmlA magyar hegymászó oxigénpalack nélkül jutott fel a Himalájában található 8091 méter magas Annapurna csúcsára. Dávidnak ez a negyedig nyolcezres csúcsa és ő az első magyar hegymászó, aki meghódította az Annapurnát! TV + Sztárok--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.