Centiken múlt a horrorbaleset a Forma-1-ben: majdnem megismétlődött a tragédia

Pierre Gasly Japán Nagydíj Forma-1 F1 baleset Jules Bianchi Formula-1
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte napra pontosan nyolc évvel ezelőtt szenvedett életveszélyes és később halálosnak bizonyult sérüléseket a francia Jules Bianchi. A pilóta nagy sebességgel csapódott egy, a pályán álló munkagépbe és ehhez kísértetiesen hasonló balesetet sikerült elkerülnie több versenyzőnek is az idei japán futamon.

Két év kihagyás után tért vissza Japánba a Forma-1, mert tavaly és tavalyelőtt a koronavírus-járvány miatt az összes ázsiai futamot törölték a versenynaptárból. Sokan várták a japán futamot, ugyanis nagy esély volt arra, hogy Max Verstappen már most bebiztosítja második világbajnoki címét. Ez végül bekövetkezett, ám nem csak emiatt marad emlékezetes a nagydíj.

A futamot rögtön két kör után megszakították, ugyanis olyan nagy mennyiségű eső zúdult a pályára, hogy versenyzésre alkalmatlan volt az aszfaltcsík. Emellett a Ferrari spanyol pilótája, Carlos Sainz Jr. falnak csapta az autót és többen is megpördültek. A törött autó mentésére beküldtek egy munkagépet: akkor amikor még több autó is körözött a pályán. A felverődő víz miatt borzasztóak voltak a látási viszonyok, így sokan a munkagépet sem vehették észre időben.

Nem sokon múlott, hogy megismétlődjön a nyolc évvel ezelőtti tragédia Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Getty Images

Mivel a vizes aszfalton (főleg nagy eső idején) bármikor irányíthatatlanná válhatnak a Forma-1-es autók, melyek még ilyen körülmények között is több mint száz kilométer/órás sebességgel mennek, csak a szerencsének köszönhető, hogy nem ismétlődött meg a 2014-es japán tragédia. A nyolc évvel ezelőtti futamon szintén esős körülmények között vesztette el uralmát a járműve felett Jules Bianchi, és nagy sebességgel belecsapódott az egyik törött autót éppen kiemelő munkagépbe.

A belső kamerás felvételen is látszik, ahogy az esőfüggönyön keresztül felsejlik a pálya szélé álló sárga munkagép. Nem tudni, miért küldték be idő előtt a pályára, de centiken múlt, hogy nem történt tragédia. Bianchi honfitársa, Pierre Gasly a verseny szünetében magából kikelve járkált fel-alá a boxutcában, ugyanis ő volt az egyik versenyző, aki közel volt a munkagéphez, és akár meg is halhatott volna.

Az ominózus "traktor" a lenti videón is látható a 7. másodpercnél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.