30 millió éves csótányfajt találtak: a különleges egyed borostyánba zárva került elő

Bogár csótány spermium rovar sperma borostyán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy 30 millió éves, új csótányfajt találtak borostyánba zárva, ráadásul az őskövület a rovar spermasejtjeit is megőrizte.

Új csótányfajra bukkantak egy borostyánba zárva. A példány, amely a rovar spermasejtjeit is megőrizte, a Supella dominicana nevet kapta, mivel dominikai borostyán öleli körül. A tudósok szerint ez az első lelet, ami megkövesedett csótányspermiumot is tartalmaz.

„Jól megőrződött a példány, a szárnyain egy sárga keresztsáv és egy központi, függőleges, sárga csík látható, amely két részre osztja a testet"

- mondta George Poinar Jr., az OSU Tudományos Főiskola emeritus professzora, aki a fajt azonosította.

Új csótányfajra bukkantak egy borostyánba zárva, körülbelül 30 millió éves Forrás: George Poinar Jr./OSU

Úgy vélik, a példány körülbelül 30 millió éves, és ez az egyetlen csótány, amelyet a Dominikai Köztársaságban fedeztek fel. A példány 7 milliméter hosszú, és egy borostyánbányából származik, ami a Puerto Plata és Santiago közötti északi hegyláncban található. A különleges egyedről a Biologia folyóiratban lehet bővebben olvasni - szúrta ki a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.