Egy teljesen új vírust fedeztek fel az óceánban a kutatók: a kórokozót közel 9 kilométeres mélységben találták

Forrás: Origo -
bakteriofág Csendes-óceán felfedezés szifovírus
A tengerszint alatt 8,9 kilométerrel, a Csendes-óceán nyugati részén, a Mariana-árokból vett üledékekből egy teljesen új típusú vírust azonosítottak kínai tudósok. Úgy gondolják, hogy ez az új vírus a „szifovírusok" vadonatúj családjába tartozik. Ez utóbbiról ismert, hogy csak baktériumokat fertőz meg, ami azt jelenti, hogy az ember nem lehet gazdaszervezet, tehát ijedtségre nincs okunk.

Azonban nem ez az első alkalom, hogy a tudósok felfedezték ezeket a bakteriofágokat – olyan vírusokat, amelyek bakteriális gazdákban élnek és szaporodnak. Korábban is azonosítottak egy ilyen vírust az árokban, akkor 8,636 kilométeres mélységben. A felfedezések ellenére azonban ezeknek a bakteriofágoknak a természete nagyrészt még mindig ismeretlen. Az új vírust vB_HmeY_H4907-nek nevezték el.

Bakteriofág Forrás: Origo

Azt állítják, hogy „az eddigi legmélyebben izolált bakteriofág egy új, népes víruscsaládot képvisel az óceánban".

A vírust a hadal zónában, az óceán legmélyebb részein találták, 6-11 kilométerrel a tengerszint alatt. A fág feltárásával kapcsolatban a csapat azt mondta: „A hadal-árok a bolygó legkevésbé feltárt és legtitokzatosabb környezete. A hadalvírusokkal kapcsolatos ismereteinket nagymértékben korlátozta az izolált vírusok hiánya a hadal-árokban. Ez a tanulmány egy mérsékelt égövi fág felfedezéséről számolt be, amelyet a Mariana-árok felszíni üledékéből izoláltak 8900 m mélységben. Legjobb tudomásunk szerint ez a legmélyebben izolált szifovírus az óceánból."

A kutatási eredményekkel kapcsolatos tanulmányból kiderül, hogy a fág a Halomonas baktériumcsaládba tartozó baktériumfajt fertőzi meg. Ez utóbbi láthatóan alkalmazkodott a mély hadal környezethez, és arról ismert, hogy „lebontja a kőolaj-szénhidrogéneket, magas sókoncentrációjú és lúgos pH-jú környezetben fejlődik, valamint nagy a szennyeződéstűrő képessége".

Tanulmányuk befejezéseként a tudósok kijelentették, hogy ez a kutatás elmélyítette a hadal-fágokkal kapcsolatos tudásukat. Azt is leírják, hogy a vírus genetikai sokféleségét és genomikai jellemzőit tovább vizsgálták annak érdekében, hogy elméleti alapot biztosítsanak a mélyebb elemzéshez. Mégha a mélytengeri vírus nem is fertőzheti meg az embereket, kulcsfontosságúnak tartják, hogy folytassák a tanulmányozását, mivel úgy gondolják, hogy az „a globális ökológia alapvető szabályozója" – írja az Unilad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.