Kiderült, tartalmaz-e mérgező anyagot a zöld paradicsom

Forrás: Science -
gyomorfájdalom halál mérgező zöld paradicsom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az éretlen, még zöld paradicsomról úgy tartják, nem egészséges a fogyasztása sőt, egyenesen mérgező. De mi az igazság? Valóban tartalmaz mérgező anyagot, de nem mindegy a mennyiség.

Az érett, piros paradicsomnak már a látványa is ínycsiklandozó, ám a zöld, éretlen változatába egyáltalán nem akar nyomban beleharapni az ember. Nemcsak azért, mert nem ehhez a színhez társítjuk azt a finom, édes ízt, amit a paradicsomtól várunk, de sokan azt is tudni vélik, hogy ebben az állapotában a zöldség nemcsak egészségtelen, hanem egyenesen mérgező.

A szolanin miatt terjedt el a hiedelem, ez az anyag megtalálható a burgonyában - az éretlen, vagy az öreg, kicsírázott krumplikban található nagyobb mennyiségben - és a paradicsomban is. Lokálisan a nyálkahártyát izgatja, felszívódva a központi idegrendszert megtámadva agyödémát, kómát és görcsöket okoz. A mennyiség az, ami igazán számít.

Forrás: Science

Mindössze 25 milligramm szolanin elég ahhoz, hogy az ember kényelmetlenül érezze magát: fejfájást, gyomorfájdalmat okozhat, elfogyasztása után látászavarok léphetnek fel. Több mint 400 milligramm valóban halálos lehet. De a zöld paradicsom nem olyan veszélyes: 100 grammonként 9-32 milligramm szolanin található a zöldségben. Ahhoz, hogy valaki belehaljon, több mint 1 kiló zöld paradicsomot kellene megennie.

Mivel általában piros paradicsomból készítjük salátákat, nem kell aggódnunk a szolanin miatt. Amikor a paradicsom beérik, kipirosodik, a mérgező anyag szinte teljesen eltűnik. Néha előfordul néhány zöld folt, amelyek valójában még mindig tartalmaznak szolanint, ezeket ki lehet vágni, de nem ártanak sokat - írja a Ripost.

Biztos, hogy eddig rosszul tároltad a paradicsomot – a szakértők elárulták, hogy maradnak tovább frissek

Ha frissen akarjuk tartani az élelmiszert, automatikusan betesszük a hűtőbe. De – ha a paradicsomról van szó – kiderült, más titka van annak, hogy a legjobb állapotban tartsuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.