Csak kevesen tudják, miért Pepsi a Pepsi: nem az emésztőenzimről nevezték el a népszerű üdítőt

Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki -
névadás emésztési probléma kóla emésztés Pepsi
Gondolkodtál már azon, miért hívják a Pepsit pont Pepsinek? Bizony, nagyon kevesen tudják csak, miért ezt a nevet kapta a kedvelt üdítőmárka.

A sötétbarna üdítőt 1893-ban találta fel Caleb Bradham gyógyszerész az emésztés segítésére. Saját drogériájában árulta, szódakutat üzemeltetett, ahonan a saját maga által készített italokat szolgálta fel. A legnépszerűbb terméke a Brad's Drink volt, egy cukor, víz, karamell, citromolaj, kola dió, szerecsendió és egyéb adalékanyagok keverékéből készült szénsavas ital.

Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Az üdítő nevét 1898-ban Pepsi-Colára változtatta, majd 1903-ra a szódaszirupot már Észak-Karolina-szerte árulták a gyógyszertárakban. 1961-ben Caleb elhagyta a Cola nevet, hogy az ital tükrözze az egészségre és emésztésre gyakorolt előnyeit. Így maradt a Pepsi, ami a "dyspepsia" szóból származik, és emésztési zavart jelent. Korábban sokan tévesen azt hitték, hogy név a pepszinről, a gyomor fő emésztőenzimjétől származik, amely a fehérjéket bontja le - írja a Daily Star.

2023-ra a Coca-Cola után a második legnépszerűbb üdítőital lett. A Pepsiben állítólag 10 kalóriával és két grammal több cukor és szénhidrát van, mint a Coca-Colában. Egyes régiókban nemrégiben csökkentették a cukrot, és mesterséges édesítőszerekkel helyettesítették.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.