Egykor örök száműzetés volt a leprások sorsa

Aerial,Drone,View,Of,An,Old,Venetian,Fortress,Island,And
Shutterstock/Richard Whitcombe - Richard Whitcombe
elszigeteltség betegség leprafertőzés világnap lepra
A lepra évszázadokon keresztül egy megbélyegző és kirekesztő betegség volt, mivel aki elkapta, élete végéig számkivetett lett a társadalom szemében. A betegség ma is létezik, és neve most is a kiközösítés szinonimája. Minden év januárjának utolsó vasárnapja a lepra elleni harc világnapja

A leprát feltehetőleg a fönicíai kereskedők terjesztették el a Földközi-tenger mentén, akik behajózták a távoli vidékek vizeit is. A betegség az ókor óta ismert, és két fő jellemzője, hogy könnyen terjed és iszonyatosan eltorzítja a betegeket. Európában a XIII. század során közel 20 ezer leprozóriumot, vagyis városfalakon kívüli zárt telepet működtettek a betegség miatt.

Őseink azonban nem csak a városokból zárták ki a betegeket, sok helyen, ahol lehetőség volt rá, külön szigetre száműzték őket. Ilyen például a Kréta melletti parányi sziget, Spinalonga, de a Margit-szigetnél is felmerült már ennek lehetősége egy elírás kapcsán. Spinalonga szigetén a görög kormány építtetett kórházat és kápolnát az ide száműzött leprásoknak, míg sok helyen a civilizációtól távol, barlangokban hagyták magukra a fertőzötteket. A betegek pénzben kaptak szociális járulékot, melyet elkölthettek egymás üzleteiben, és náluk épült fel az első áramfejlesztő is. Mi több, egy idő után a sziget lakói színházat, mozit és iskolát is építettek, normális életet éltek. Az egybekelt pároknak egészséges gyermekeik születtek, akik sose fertőződtek meg. Így vált a számkivetettek szigete csodás otthonná számukra.

A fehér pólós Abdullah gyógyult leprás, aki sok munkában segít a telepen.
A fehér pólós Abdullah gyógyult leprás, aki sok munkában segít a telepen.
Forrás: Claudia Wiens

A lepra elleni harc világnapját 1954 óta tartjuk, melyet Raoul Follereau francia újságíró, "a gyógyító szeretet misszionáriusa" kezdeményezett. E napnak két célja volt. Az egyik, hogy gondoskodjanak a betegekről, a másik pedig az, hogy az emberekkel megértessék, hogy a lepra nem vallási eredetű, nem kell félni tőle és legfőképpen, nem büntetendő.

Elsőként Gerhard Hanesn, norvég orvos izolálta a betegség kórokozóját 1873-ban. Sokáig úgy vélték, hogy sikerült legyőzni a kórt, de még napjainkban is milliós megbetegedéseket okoz a szegénységben élők körében. Gyógyszer-kombinációval 1982 óta jól gyógyítható, de a kezelés igen költséges és hosszadalmas. A kezeletlen betegség az ujjak elvesztését és teljes vakságot is okozhat, ugyanakkor az emberek 95 százaléka immunis a lepra baktériumára.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint még 122 ország volt érintett az 1990-es évek közepén. Ez a szám mára 10 alá csökkent, a betegek többsége Afrika, Ázsia és Dél-Amerika elmaradottabb térségeiben élnek.

Teréz anya, Kalkuttai Szent Teréz
Teréz Anya
Forrás:  Roslan RAHMAN / AFP

Azon emberek mellett, akiket szó szerint az utcán hagytak meghalni, Teréz Anya - ismertebb nevén Kalkuttai Szent Teréz - állt ki 1946-ban. Csak két évvel később, 1948-ban kapott engedélyt a kolostor elhagyására, mely után az indiai Kalkutta nyomornegyedébe költözött, ahol iskolát és otthont nyitott. Hosszú éveken át szolgálta a szegények legszegényebbjeit és gondoskodása mellett a súlyosan beteg emberek békében és tisztességben hunyhatták le szemüket. Teréz Anya nemcsak a leprásokról gondoskodott, hanem az AIDS betegekről és mindenki másról is, akikről a társadalom megfeledkezett és magára hagyott.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.