Február 29.: hiedelmek és érdekességek a szökőnapról

babonák szökőnap szökőév
Négyévente jelenik meg naptárunkban a dátum, ami számos hiedelem forrása lett. Február 29-e mellett ráadásul a szökőévhez is kapcsolódtak különféle szokások. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat, és megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket is a szökőnappal kapcsolatban.

Miért van szükség a szökőnapra?

A Föld 365 nap, 5 óra, 48 perc és 45 másodperc alatt kerüli meg a Napot, az általunk használt naptárban azonban kerekítünk, ezért 365 napra osztjuk fel az évet. Így a maradék időt 4 évente összegzik és a szökőévben 366 napot számolunk. A plusz nappal pedig a februárt toldjuk meg.

Mikortól számoljuk?

Először Julius Caesar vezette be a szökőévet időszámításunk előtt 46-ban. Akkor azonban még más volt az elv, így minden 4-gyel osztható esztendőt szökőévnek nyilvánított. Emiatt azonban túl sok szökőév lett.

Ez volt eredetileg

A római politikus és hadvezér eredetileg azt rendelte el, hogy „a március kalendasa (vagyis hónapja) előtti 6. nap kettőztessék meg”. Tehát e szerint a február 23-át követő nap, február 24-e számított szökőnapnak a ma ismert 29-e helyett.

February,29,,Cover,Natural,Calendar,,Appointment,Date,Design.
A világon közel 4 millió ember született február 29-én
Forrás: Shutterstock

Hol csúszott el a számítás?

A Julius Caesar által bevezetett naptár nem tévedett sokat, később azonban még pontosabb számításokat végeztek. Az eredeti teória azért volt hibás, mert nem minden szökőév osztható néggyel. A százzal oszthatók ugyanis kivételt képeznek ez alól, így azokat ki kellett venni közülük. A 400-al osztható esztendők azonban valóban szökőévek. Később matematikai számítások alapján XIII. Gergely pápa meghatározta a pontos dátumokat és korrigálta a kalendáriumot.

Rendhagyó születésnap

A világon közel 4 millió ember született február 29-én, akik a köztes években leginkább az előtte vagy az utána lévő napon ünneplik a születésnapjukat. Egy család a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, ugyanis generációkon át szökőnapon születtek az utódok. A nagyapa, Peter Anthony Keogh 1940-ben született, Írországban. Őt követte fia, Peter Eric 1964-ben az Egyesült Királyságban, majd unokája, Bethany Wealth, aki 1996-ban szintén az országban látta meg a napvilágot.

Érdekességek a nagyvilágból

Számos különlegesség kapcsolódik február 29-hez. Ilyen a szökőnapon születettek klubja, mely világszerte több mint 11 ezer tagot számlál. A különleges dátumnak saját magazinja is van La Bougie du Sapeur címmel. A lap négyévente jelenik meg, kizárólag ezen a napon. Az újságot Franciaországban szerezhetjük be. 1928-ban Harry Craddock pedig a dátumnak dedikált koktélt hozott létre Leap Day Cocktail néven - írja a Fanny magazin.

Lánykérés és házasság szökőnapon

Egy érdekes hagyomány szerint február 29-én a nőknek is lehetősége van megkérni a férfiak kezét. A legenda alapján az 5. században Kildare-i Szent Brigitta elpanaszolta Szent Patriknak, hogy a nőknek túl sokáig kell várniuk a lánykérésre, aki vélhetően ezért engedélyezte, hogy ezen a napon ők kezdeményezzenek. 
Bizonyos országokban a fordított lánykérés részét képezte, hogy amennyiben a férfiak nemet mondtak, büntetést kellett fizetniük. Finnországban annyi textilt kellett venniük a nő számára, amennyiből kitelik egy szoknya, Dániában pedig 12 pár kesztyűt, ami elég arra, hogy az elutasított fél elrejtse a jegygyűrű nélküli kezét.
Úgy tartották, nem érdemes a szökőnapon kimondani a boldogító igent, ugyanis balszerencsét hozhat. Ezért sokan a következő évre tolták az esküvőt.

 

Munka szökőévben

Korábban ezen a napon nem szívesen építkeztek azok, akik hittek a babonákban. Sőt, a hiedelmek szerint egész évben nem érdemes belekezdeni a folyamatba, ha az esztendő 366 napból áll. Ezen kívül a házvásárlást sem ajánlották a szökővére időzíteni.
A dátummal kapcsolatban úgy tartották, hogy nem ez a legmegfelelőbb idő új üzletet kötni, valamint vállalkozást indítani. Emellett a munkahelyváltást sem javasolták a szökőévben.

 

 

 



 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.