Több mint 20 éven át építtette igaz szerelme emlékművét: íme, a történelem legepikusabb viszonyai

románc a szerelem hete Napóleon szerelem Kleopátra
Az elmúlt évszázadok párjainak története bizonyítékként szolgálhat mindazoknak, akik töretlenül hisznek a szerelem és szenvedély erejében. Íme, néhány a történelem legmeghatározóbb és legemlékezetesebb viszonyai közül.

A javíthatatlan romantikusok imádják a szerelmi történeteket, legyenek azok akár fiktívek, vagy valódiak. Mi összeszedtük a történelem legikonikusabb szerelmespárjait, akiknek románca még ma is a szerelem és a szenvedély szimbólumai.

Kleopátra és Marcus Antonius 

A történelem legnagyobb szerelmei
Kleopátra és Marcus Antonius
Kleopátra és Marcus Antonius
Forrás: Painting From The Movie Cleopatra/Actor

Viszonyuk az ókori világ egyik legjelentősebb és legmeghatározóbb szerelmi története. Epikus románcuk még Shakespeare-t is megihlette. A két ikonikus alak egyesülése politikailag is előnyös volt számukra, de kétségtelen, hogy mély szerelem is volt kettejük között. Kapcsolatuk pedig befolyásolta az ókori történelem folyását. 

Az egyiptomi királynő Antonius segítségével próbált ellenállni az egyre erősödő római befolyásnak, míg Antonius Kleopátra támogatásával próbálta megerősíteni hatalmát.

 Viszonyuknak azonban voltak ellenzői, ami egy számukra vesztes csatához vezetett. Marcus Antonius önkezével vetett véget az életének, majd így tett Kleopátra is. Egyrészt a szerelme elvesztése miatti gyász vezette erre a döntésre, ugyanakkor ellenségei kezére sem akart kerülni. 

Napóleon Bonaparte és Josephine 

A történelem legnagyobb szerelmei, Napoleon Bonaparte, Joséphine
Napóleon Bonaparte és Joséphine
Forrás: Getty Images

 

Történetük egyszerre volt romantikus, tragikus és politikailag összetett. Napóleon anyja nem támogatta a kapcsolatukat feltehetőleg azért mert Josephine özvegy volt két gyerekkel, és férje halála után több vezető politikus és befolyásos pénzember szeretője volt, ráadásul Napóleon 6 évvel fiatalabb is volt nála. Ezek egyike sem akadályozta meg azonban a románcot: 1796. március 9-én házasodtak össze. 

Napóleon gyorsan karrierje csúcsára emelkedett, és kezdetben sikeres háborúskodásai során hatalmat és dicsőséget szerzett. Ám Joséphine nem tudott megfelelni az általa támasztott politikai és társadalmi elvárásoknak,

 nem tudott gyereket szülni. Végül elváltak, de Napóleon nem szakadt el teljesen Josephine-től. Napóleon és Joséphine története nem csupán egy romantikus kaland volt, hanem egy olyan politikai és társadalmi dráma, amelyben két ember megpróbálta áthidalni az akkori kor szigorú elvárásait és kötelezettségeit, sikertelenül.

Sáh Dzsahán és Mumtáz Mahal 

A történelem legnagyobb szerelmei,
Mumtáz Mahal és Sáh Dzsahán
Mumtáz Mahal és Sáh Dzsahán
Forrás: Wikipedia

 

Szerelmük hatalmasságát a monumentális és lélegzetelállító Tádzs Mahal őrzi. Mindössze 14 éves volt Ardzsumand Banu Bégum, amikor eljegyezte őt Khurram herceg, aki később Sáh Dzsahán sah néven lépett trónra. Házasságukra 5 évet kellett várni, ezalatt a mogul uralkodó két nőt is feleségül vett, de Mumtáz Mahal nyomába senki sem érhetett. Nevét is szerelmétől kapta, jelentése pedig “a palota ékköve”. 

Kapcsolatukat mély intimitás, őszinte szeretet, szenvedély és kedvesség jellemezte. 

Összetartotta őket a művészetek és az építészet iránti szenvedélyük, Mumtáz pedig szinte egy percre sem hagyta el férje oldalát, még a hadjáratok során is vele tartott. Gyermekágyi lázban halt meg, a legenda szerint pedig halálos ágyán megkérte férjét, állítson emléket szerelmüknek. Több mint 20 év és a kincstár javainak nagy része kellett ahhoz, hogy felépüljön a Tádzs Mahal, ahol együtt nyugszik Sáh Dzsahán és Mumtáz Mahal, és ami mára az örök szerelem és a hűség szimbólumává vált.

Pierre és Marie Curie 

A történelem legnagyobb szerelmei
Pierre és Marie Curie
Forrás: Getty Images

A két tudós a 19. század végén találkozott Párizsban. Pierre egy elismert fizikus volt, míg Marie fiatal lengyel diák, aki Franciaországban tanult. Már az első találkozásukkor vonzalom alakult ki közöttük, mivel 

mindketten mélyen érdeklődtek a tudomány iránt és osztoztak azon az elkötelezettségen, hogy felfedezzék a világ rejtett titkait. A kapcsolatuk nemcsak szerelem volt, hanem tudományos együttműködés is.

Pierre csatlakozott Marie kutatásához,  1903-ban pedig Pierre Curie, Marie Curie, és Henri Becquerel együttesen megkapták a fizikai Nobel-díjat. Honoráriumuk egy részéből kicsinosították kissé párizsi otthonukat, a pénz másik felét pedig az arra rászoruló diákoknak, ismerősöknek adták. A házaspár gy csapásra népeszrűvé vált, miután nekik ítélték a díjat, de sajnos a méltán kapott figyelmet együtt nem sokáig élvezhették. 1906. április 19-én Pierre egy balesetben életét vesztette: elesett, amikor át akart kelni az úton és egy lovaskocsi alá került. Marie tovább folytatta tudományos munkáját, a svéd királyi Tudományos Akadémia neki ítélte az 1911-es kémiai Nobel-díjat.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.