Legendás vendéglő miatt lett nagyon furcsa neve az egyik budai utcának

Fortepan-FOFOTO
Pesti mesék Kék golyó utca történelem Budapest
A legtöbben valószínűleg az Országos Onkológiai Intézet miatt hallottak a budai Kék Golyó utcáról, aminek különös neve ettől csak még szürreálisabbnak hat. Pedig a története sokkal inkább a jókedvhez és életörömhöz kapcsolódik.

A Vérmező oldalától a budai hegyek felé induló Kék Golyó utca (amit időnként Kékgolyó utca írásmóddal is jegyeznek dokumentumok) környéke a történelem évszázadainak nagy részében nem tartozott Buda városához. A Várhegy nyugati lábánál, a mai Vérmező felé Logod faluja feküdt, ami a török hódoltság idején pusztult el, a nevét pedig a Kosztolányi Hajnali részegségében is megénekelt Logodi utca őrzi. A török kiűzése után sokáig katonai területként hasznosították a környéket, ahol gyakorlatozhattak a csapatok, és ahova nem lehetett építkezni, hogy megmaradjon a falak mellett a láthatóságot és kilövést biztosító távolság. Csak a 18. század közepétől kezdtek el építkezni a környéken, az első házak ekkor jelentek meg a Vérmező (amihez akkor még hozzátartozott a mai Déli pályaudvar területe) túloldalán.

A kékre festett kőgolyó

Ezek között az első házak között akadt egy vendégfogadó is, ami a mai Városmajor és Kék Golyó utcák találkozásánál állt, és aminek a falát egy nagyméretű, kékre festett kőgolyó díszítette. Erről kapta a nevét a Kék Golyó utca, de vajon mit keresett ott befalazva egy ilyen tárgy, és mit jelentett? A budai legendák római kori eredetet, vagy a török sereg hátramaradt ágyúgolyóját sejtették mögötte, és nem tudhatjuk biztosan, hogy maga a golyó honnan származott. A jelentése viszont ismert: egy középkorból eredő németalföldi hagyomány nyomán tulajdonképpen cégérül és minőségbiztosításként szolgált. A festéshez használt indigógolyócskákat a magyar nyelvben is emlegették régen kékgolyóként, és eleinte az ilyeneket áruló kerekedők cégérein jelent meg. Később kibővült a jelentése, mivel a királyi engedéllyel működő italmérések megjelölése kék bőrerszénnyel történt, és ez a szimbólum sok helyen leegyszerűsödött egy kék golyóra. Magyarán a kék golyó azt jelentette egy kocsma falán kitéve, hogy megbízható helyen jár a vendég, ez a hagyomány pedig aztán tovább élt kocsmanevekben és kocsmacégérekben akkor is, amikor már rég nem léteztek ezek az előírások.

Forrás: MTI

A Kék Golyó utcának nevet adó vendéglő több mint két évszázadon át működött, a végén azonban már a falába épített golyó nélkül. Az eredeti épület és intézmény az 1930-as évekre került rendkívül leharcolt állapotba, emiatt már az 1940-es években többször le akarták bontani. Ez végül csak az 1950-es évek végén történt meg, a helyére egy sokemeletes társasház, és egy földszintes, kisebb épület épült, mindkettő modern stílusban. Utóbbiban folytatódott a vendéglátás Kék Golyó étterem néven, de már az eredeti cégér nélkül. Az étterem még a rendszerváltás után is működött egy rövid ideig, sőt még diszkóval is próbálkoztak a helyen, nem sok sikerrel. Végül bank lett belőle, és az ezt kísérő átalakítás során került az a tűzzománc emléktábla is az épület faláról a közeli parkba, ami a legendás kék golyónak állít emléket.

A Pesti mesék cikksorozat korábban megjelent részeit itt olvashatod!
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.