Hungarikumok, amelyekről biztosan nem gondoltad volna, hogy elférnek a kalocsai paprika és a gyulai kolbász között

A Hungarikumok csarnoka a Hungarikum kiállítóház megnyitóján Lakiteleken
MTI/Bús Csaba - Bús Csaba
tradíció hungarikum magyar hét magyarság
A hungarikum fogalmát egy 2012. július 1‑én hatályba lépett jogszabály határozza meg: „gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye”.

A hungarikumok listája ma már egészen hosszú (és egyre bővül), azok az értékek, melyek kiérdemelték a címet, nyolc különböző kategória alá sorolhatóak. Ilyen az agrár- és élelmiszergazdaság, az egészség és életmód, az épített környezet, az ipari és műszaki megoldások, a kulturális örökség, a sport, a természeti környezet, valamint a turizmus és vendéglátás.

Minden területen találni olyat, amelyről nem is gondolná az ember, hogy hungarikumnak számít, ezek közül mutatunk most be néhányat. 

Hungarikum egészség és életmód kategóriában: Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer

Az Európában egyedülálló, több mint 100 éves múltra visszatekintő, a kontinens más országaival összevetve jóval összehangoltabban működő védőnői szolgálat szakemberei komplex, megelőző, családvédelmi szolgáltatást biztosítanak az édesanyák és gyermekeik egészségügyi ellátásának területén. Védőnő az lehet, aki védőnői szakon szerzett főiskolai oklevélet: a felsőfokú oktatásban megszerzett tudás teszi képessé a szakembert arra, hogy tevékenységét önállóan végezhesse. A védőnő személyes és szoros kapcsolatot ápol a rábízott anyákkal és gyermekeikkel, minden problémát egyedileg kezel, nemcsak egészségügyi, de szociális és mentálhigiénés tanácsot is nyújt. Szervezi az szűrővizsgálatokat, védőoltásokat készít elő, egészségnevelő és más egészségvédő közösségi programokat biztosít a gondozottak számára, ezen felül jelen van az óvodákban és iskolákban is. 

anya, gyerek, védőnő
Hungarikum egészség és életmód kategóriában: Magyar Védőnői Szolgálat
Forrás: Monkey Business Images/Shutterstock

 

Fröccs, az agrár szektor hungarikuma

A gyulai kolbász, hízott libamáj, téli szalámi és egyebek mellett, ki gondolná, hogy a fröccs is a hungarikumok listáján van. Tudad, hogy a fröccsnek több mint 50 féle fajtája van, és mindegyikben más és más a bor és a szikvíz aránya? Radásul a paletta egyre bővül, köszönhetően a magyarországi borászatoknak és szikvízkészítő mestereknek, akik közös erővel igyekeznek kiszolgálni a fogyasztók újabb és újabb igényeit. Az igazi fröccs szódavízzel készül, egyetlen szénsavas ásványvíz sem képes visszaadni a hamisítatlan, igazi magyar fröccélményt.

fröccs, hungarikum
Fröccs, az agrár szektor hungarikuma
Forrás: MTI/Balogh Zoltán

 

KÜRT adatmentés, az ipari és műszaki megoldások hungarikuma

Az elveszett, megsemmisült szellemi alkotások, kutatási eredmények és pótolhatatlan információk helyreállítására alkalmas technológia a KÜRT Adatmentés szolgáltatása, amely egy olyan magyar csúcstechnológa, amely három évtizede folyamatosan bizonyítja a világban egyedülállóságát és létjogosultságát. Ez az informatika világában nem igazán jellemző. A hungarikumként számon tartott KÜRT adatmentési technológiáját használták többek között a 2001. szeptember 11-i World Trade Center elleni támadásban megsemmisült számítógépek adatainak megmentésére is.

adatmentés, helyreállítás, informatika
KÜRT adatmentés, az ipari és műszaki megoldások hungarikuma
Forrás: H_Ko/Shutterstock

 

Kulturális hungarikumunk, a 100 tagú cigányzenekar művészeti és hagyományőrző tevékenysége

A világon egyedülálló, több mint 30 évvel ezelőtt alapított, Magyar Örökség-díjas 100 tagú cigányzenekar nemcsak a Hungarikumok Gyűjteményében szerepel, de teljesítményét őrzi az Aranykönyv és a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeuma is. Az egyedülálló zenei repertoárral rendelkező formáció a klasszikusok — többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij és Strauss művei — mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt is játszik. A zenekar színvonalas munkája, egyedisége, hagyományőrző tevékenysége méltán teszi a 100 tagú cigányzenekart hungarikummá. 

100 tagú cigányzenekar
Kulturális hungarikumunk, a 100 tagú cigányzenekar művészeti és hagyományőrző tevékenysége
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Sporthungarikumunk, a teqball

A Teqball átmenet a lábtenisz és a pingpong között, amit egy speciálisan meghajlított asztalon játszanak, és amely teljes mértékben magyar „találmány”. Kitalálói, Borsányi Gábor, Gattyán György és Huszár Viktor 2012-ben mutatták be Magyarországon, hogy aztán elinduljon világhódító útjára. A sportág irányítását a Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ) látja el, jelenleg 150 ország rendelkezik saját nemzeti sportszövetséggel. A Teqballt a szabályok szerint egyéni játék esetén kettő, páros játék esetén négy játékos játssza, a játékosok neme és kora változó, nincs szabályozva, ami már önmagában is egyedülálló. Mára hivatalosan is a Teqball lett a világ egyik leggyorsabban fejlődő sportja, a fő célkitűzés, hogy hungarikumunk egy napon olimpiai sportággá válhasson.

KATZ Balázs, Katz Balázs a Teqball Tour vegyes páros bronzmérkőzésén Csingtaóban 2023. augusztus 6-á
Sporthungarikumunk, a teqball
Forrás: MTI/EPA/FITEQ/Alex Plavevski

 

A hungarikumok listája folyamatosan bővül, az alap szintű értéktárakba bárki javasolhat bármit felvételre, ami magyar és megfelel a hungarikum hivatalos fogalmának, azaz „olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye”. Ha a javaslat felvételt nyer, felterjeszthető a Hungarikum Bizottsághoz a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek közé, majd pozitív elbírálás után kerülhet be a Hungarikumok Gyűjteményébe.


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.