Sötét utazás Sigmund Freud tudatalattijában - Milyen hibát vétett a pszichiáter?

sigmund freud
AFP -
fekete komédia pszichoanalízis Sigmund Freud hisztéria Thália Színház
Az 1939-ben játszódó történet valós események alapján mutatja be az osztrák ideggyógyász, Sigmund Freud életének utolsó napját. A Hisztéria premierjét 2024. április 19-én tartja a Thália Színház.

 

Izgalmas fekete komédiát láthatnak Sigmund Freud utolsó éveiről a Thália Színház látogatói április közepétől.  

A teátrum darabjában Freud 1939-ben, élete vége felé Angliában él, halálos betegséggel küzd, és egyetlen vágya, hogy az életművét méltó módon hagyja az utókorra. Egy éjszaka azonban beállít hozzá egy fiatal nő, aki mindent felforgat: rá akarja venni Freudot, hogy vegye kezelésbe, és ezért hajlandó még a ruháitól is megválni. A jóhírét féltő professzor kétségbeesetten próbálja kidobni a nőt, de kiderül, hogy ő bizony sokkal több, mint egy idegesítő megszállott… A titokzatos idegen egy régi páciensről akar beszélni…

Elkezdődött a HISZTÉRIA próbafolyamata a Thália Színházban
Elkezdődött a Hisztéria próbafolyamata a Thália Színházban
Forrás: Kállai-Tóth Anett – Thália Színház

 De vajon milyen hibát vétett a legendás professzor? És mi az ára annak, ha egy pszichiáter téved?

Ebben a sötét komédiában a féllábbal a sírban álló Freud tehát egy meztelen nőt rejteget a szekrényében, miközben beállít hozzá az őrült festőzseni, Salvador Dalí, illetve jelen van Freud mélyen vallásos orvosa és bizalmasa, Yahuda… Ahhoz, hogy Freud az élete végén képes legyen elrendezni a jóhírét fenyegető botrányos félreértéseket, nem csak a rejtegetett nőre, de egész életművére is megfelelő magyarázatokat kell találnia…

Tudtad? 

2012-ben film is készült Keira Knigthleyval a főszerepben. David Cronenberg meglepően visszafogott kamaradrámájában, a világ leghíresebb lélekgyógyászai, Freud és Jung is kiszolgáltatottak a saját ösztöneiknek. A Veszélyes vágy története az a típusú sztori, ami elé a "megtörtént események alapján" feliratot szokták illeszteni, hiszen a hősei a valóságban is léteztek, egymás között váltott leveleik fennmaradtak, sőt egy részük még a filmbe is bekerült.  A nimfomániás pácienst, Sabina Spielreint játszó Knigthley később úgy nyilatkozott, kis híján visszadta a szerepet.

A darab Szervét Tibor (Freud), Czakó Juli (Jessica), Tamási Zoltán (Yahuda) és Mózes András (Dalí) szereplésében, valamint Horváth Illés rendezésében 2024. április 19-től látható a Thália Télikertben. A díszletet Mátravölgyi Ákos jegyzi, a jelmezeket Gálvölgyi Anett és Miovác Márton álmodták meg, az előadás zenei világáért pedig Zságer-Varga Ákos felel. 

Sigmund Freud a pszichoanalízis atyjaként talán a legtöbbet tette a történelemben az emberi lélek feltárásáért és az elfojtott ösztönök világának megismeréséért - és mivel gyakorlatilag mindent a szexualitásra vezetett vissza, a szemérmes és polgári századelőn ezzel alapos felfordulást okozott. 

Olvasópróbán készült videót itt nézheted meg:

 

Jegyekért és további részletekért kattints ide

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.