Termelj saját biozöldséget az erkélyeden!

Shutterstock - Production Perig
kertészkedés erkély zöldség
Feltűnt, hogy a bolti paradicsomnak se íze, se bűze? Unod, hogy íztelen az ételed? Amennyiben van egy talpalatnyi kerted, vagy erkélyed, akár magad is termeszthetsz otthon saját fűszernövényeket vagy zöldségeket.

A megfelelően gondozott fűszernövények, zöldségek és gyümölcsök sokkal finomabbak és egészségesebbek, mint a boltban kapható társaik. Ha otthon neveled kis tételben ezeket, nem fogsz sokat spórolni, sem teljesen kiváltani a vásárlást. Cserébe viszont sokat tehetsz önmagad és családod egészségéért, ráadásul igazi öröm leszedni a saját termést. A kertészkedés ráadásul új hobbinak is kitűnő, hiszen kellően kikapcsol és lelassít.

Tervezz!

Mielőtt lelkesen belevágnál a kertészkedésbe, tervezz! Gondold át, mennyi időt tudsz fordítani a növények ápolására, hogy mekkora helyed van. Ha kicsi hely áll rendelkezésedre, gondold át, hogy azt mire használod szívesen. Hiszen amennyiben szeretsz ott időzni, nem feltétlen érdemes teleültetned. 

Mérd fel milyen a fekvése, mennyire napos, árnyékos, vagy huzatos a terület. Vesd papírra a méretarányos tervrajzot, és azt is nézd meg, mekkorára nő az általad választott növény. Mert bizony, néhány hét, hónap alatt többszörösére nőhet. Mindezt figyelembe véve olyan ültetőedényt válassz, ami mellett kényelmesen elférsz és tudsz mozogni. Ha a párkányra, korlátra rögzíted, ügyelj rá, hogy ne tudja lesodorni onnan egy vihar.

Nézd meg, hogy mekkora magaságyásra, ládára vagy cserépre lesz szükséged ahhoz, hogy megfelelően fejlődhessen. Ez segít majd abban is, hogy a szükséges földmennyiséggel is könnyebben számolj. Balkonon érdemes több szintben vagy növényfalban gondolkodnod. A növényeknek nem mindegy, hogy milyen közegbe ülteted őket. Meleg, napos területen jól fejlődik a paradicsom, a paprika a cukkini és az uborka, míg az árnyékosabb, hűvösebb területeken a mentafélék, a spenót, a rukkola és a mángold érzi jól magát.

Forrás: Shutterstock

Válassz „igénytelen” növényeket

Ha most vágsz bele a kertészkedésbe, akkor a siker és motiváció megtartása érdekében válassz „igénytelen” növényeket. Lehetőleg ne a legdrágább, legtöbb törődést igénylő dísznövényekből válogass, mert könnyen kedved szegheti, ha elpusztul a virágod. A már fentebb is említett növények mellett ültethetsz földiepret, salátát vagy fűszer-, és gyógynövényeket, melyek kis helyen is elférnek. A padlizsán, a káposzta és tökfélék nagyobb helyigényűek, a paradicsom pedig hatalmas bokorrá nőhet.

Palántavásárlás

Ha úgy döntesz, nem magról keltetsz, hanem előnevelt palántát vásárolsz, ne zacskóval indulj útnak, hanem dobozzal vagy kosárral. A friss, élénkzöld és földlabdás hajtások még nagyon sérülékenyek, egy zacskóban könnyen összetörnek a hazaút során. A vásárlást követően öntözd meg őket. Átültetéskor gondoskodj a megfelelő vízelvezetésről, ehhez tehetsz apróbb kavicsokat a cserép aljába.

Forrás: Shutterstock. 

Szükséges alapfelszerelés:

  • megfelelő ültetőedény (műanyag cserép, ültetőláda, magaságyás),
  • termőföld,
  • minőségi vetőmag vagy palánta,
  • metszőolló,
  • kézi kultivátor,
  • apró gereblye,
  • ültetőkanál,
  • műanyag öntözőkanna,
  • kézi permetező,
  • védőkesztyű.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.