Beteg tuja: ne essünk kétségbe, egyszerűen menthetőek

Tuják Fotó: Shutterstock
növényvédelem tuja kertészkedés
Ha beteg tuják csúfoskodnak a kertünkben, nem kell azonnal kétségbe esnünk. Van rá megoldás, hogyan menthetjük meg a kedvelt kerti fáinkat. Sipos József növényorvos adott tippeket a megfelelő gondozásukhoz.

Szakértői tippek, hogyan hozhatjuk vissza az életbe a beteg tujáinkat:

beteg tuja
A beteg tuja szomorú látványt nyújt és nem tölti be a funckióját, ezért érdemes tenni a megmentéséért 
Forrás: Eduard Kalinin/Shutterstock
 • Mossuk le a tuját tavasszal!

Egyre több a kiszáradt és elsárgult tuja az udvarokban, a pusztulásukat sokféle kártevő, betegség és a nem megfelelő gondozás okozza. Emiatt rendkívül fontos, hogy a tavaszi munkálatok során ne feledkezzünk el a lemosó permetezésről sem – hívja fel a figyelmet Sipos József növényorvos.

 • Rázzuk csak ki őket

Az örökzöldek az őszi-téli időszakban elhullatják az elöregedő leveleiket, ezért egy alapos belső takarítással kezdjük az új szezont. Első lépésként rázzuk le kézzel vagy lombfúvóval fújjuk ki az ágak közül a beteg növényi leveleket, majd vágjuk le az elhalt, teljesen lebarnult ágakat is, mivel ezek táptalajul szolgálhatnak a rovaroknak és gombabetegségeknek.

 • Figyeljünk a hőmérsékletre

Miután megtisztítottuk a tuját a beteg és elöregedett levelektől, következhet a tavaszi formázás. A növények metszése legfeljebb 25 Celsius fokig történjen, mert ha ennél melegebb időben végezzük el, az könnyen visszaszáradáshoz vezethet. Mindig használjunk tiszta és éles szerszámot, hogy elkerüljük a kert többi növényének fertőzését.

 • Ne essünk túlzásba!

A formázáskor figyeljünk a hajtások növekedési irányára. Távolítsuk el a függőlegesen lefelé és felfelé növő ágakat is. Ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy mindig csak az ágak vagy hajtások végét vágjuk vissza, általában 5-10 cm-ig. Ha a fás részig visszavágjuk, csúnya kopasz foltos lesz a növény, mivel ezeken a területeken nem tud újra hajtani.

 • Ha túl magasra nőtt

A smaragd tuja akár három-négy méter magasra is megnőhet, ezért évente egyszer célszerű visszametszeni a tetejét. Arra figyeljünk, hogy legfeljebb csak az egyharmadát távolítsuk el, nagyobb növények esetén maximum egy métert. A metszés vagy ágvágás után, különösen a nagyobb, egy centiméter feletti vágás esetén kezeljük a sebet sebkezelő anyaggal. 

 • Pakoljuk őket zsákokba

A metszés után a fertőzött ágak a kert többi növényére is veszélyt jelenthetnek, ezért a talajra hullott, lenyesett ágakat gereblyével gyűjtsük össze, majd tegyük egy zsákba, és semmisítsük meg. Ezzel megelőzhetjük, hogy a gombabetegség és káros rovar megfertőzze az egészséges növényeket.

 • Indulhat a permetezés!

Miután befejeztük a formázást, elengedhetetlen a tavaszi lemosó permetezés, ezzel megelőzhetjük, hogy a károsítók és a gombás betegségek elszaporodjanak a dús, zárt levélzetben. A lemosást fagymentes időben végezzük el, a gyümölcsfákhoz használt réz- és kéntartalmú permetezőszerrel. A kén az atkákat pusztítja el, míg a réz megvédi a tuját a gombás fertőzésektől.

 • Csatlakoztassuk rá a slagra

Ha nem szeretnénk a hagyományos kézi permetezővel bajlódni, érdemes beszerezni olyan adagolós öntözőt, melyet a slaghoz csatlakoztathatunk. A tartályt egyszerűen töltsük meg permetezőszerrel, csatlakoztassuk a slagot a tartály végére, válasszuk ki a kívánt keverési arányt, és máris kezdhetjük a permetezést.

 • Mindenhova jusson belőle

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a permetezőszert csak a külső ágakra szórják ki. Figyeljünk arra, hogy a szer a törzshöz minél közelebb, a lombozat belsejére is jusson. A legjobb, ha délelőtti, napos órákban permetezünk, mivel éjszaka a levegő lehűl, a nedvesség pedig a lombozaton maradva kedvező környezetet teremt a gombák elszaporodásához.

 • Ellenőrizzük le a talajt

Száraz, csapadékmentes tavaszi és nyári napokon se feledkezzünk el a megfelelő vízellátásról, így elkerülhetjük a növény teljes kiszáradását.

Tartsuk a földet folyamatosan földnedvesen, és ha észrevesszük, hogy kiszáradt, vagy a hajtások kezdenek száradni és barnulni, növeljük az öntözés mennyiségét.

 • Többet árt, mint használ

Sokan szeretnék megúszni az öntözéssel járó munkát, ezért automata csepegtető öntözőrendszert telepítenek a tuja köré. Számoljunk azzal, hogy ilyenkor a víz csak a talaj felső rétegébe jut, ami miatt a növény nem növeszti mélyre a gyökerét, ezáltal könnyebben legyengülhet és gyorsabban kiszáradhat. A legjobb megoldás, ha hagyományos módon öntözünk, tehát a fa méretétől függően, általában 5-10 liter vizet öntünk a tuja tövéhez vödörrel vagy slaggal.

 • Megfulladnak a gyökerek

A tujákat nem kell minden nap öntözni; inkább ritkábban, de alaposan locsoljuk meg őket. Fontos, hogy a víz minél mélyebbre jusson a talajba, de csak annyi vizet használjunk, amennyit a talaj fel tud szívni. Ha túl sok mennyiséget öntünk ki egyszerre, az a gyökerek rothadását okozhatja a levegőtlen talajban. 

 • Öntsük a fák tövéhez

Az öntözés mellett gondoskodjunk a megfelelő tápanyagellátásról is. Tavasszal komplex műtrágyát használjunk, amely vasat és magnéziumot is tartalmaz. A növény könnyebben felveszi a tápanyagot, ha először körülbelül 70 cm szélességben fellazítjuk a sövény alatti talajt kerti kaparóval, majd a tápanyagot közvetlenül a tövéhez juttatjuk.

 • Veszélyes a fertőzött talaj

Ha a tujánk már menthetetlen, gyökerestül távolítsuk el tavasszal. Fontos, hogy a helyére ne telepítsünk újat, mert fennáll a veszély, hogy a kórokozók sokáig a talajban maradva megfertőzik az új növényt. Ha a kivágott tuját pótolni szeretnénk, ültessünk az eredeti helytől távolabb tujanövényt, vagy babérmeggyet. 

A tuják egészségének megőrzéséhez nézd meg az alábbi videót:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.