Érettségi etikett: Mit tegyünk és mit ne a szóbeli vizsgákon

Portrait,Of,Young,Beautiful,Caucasian,Woman,Relax,Hold,Book,Sit
Shutterstock/Copyright (c) 2024 paulaphoto/Shutterstock. - paulaphoto
számonkérés tanácsok diákok stressz
Közelednek a szóbeli érettségi vizsgák, amik rengeteg stresszel járnak a diákok számára. Most összegyűjtöttük azokat az alapvető etikett szabályokat, amelyek segíthetnek a sikeres szereplésben és általuk elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket is.

A felkészülés ugyan elengedhetetlen, de a megjelenés és a tiszteletreméltó viselkedés sem utolsó. Mit tegyünk, hogy sikeresek legyünk? Íme, pár betartandó és elkerülendő tanács az érettségi hetére.

érettségi
Közelednek a szóbeli érettségi vizsgák
Forrás: Shutterstock

Mit tegyünk?

Érettségi pánik: Készüljünk fel alaposan

Ismételjük át az anyagot, készítsünk jegyzeteket és próbáljuk meg rendszerezni a tudásunkat. Gyakoroljuk a szóbeli válaszadást, akár barátokkal, akár tanárokkal. Használjunk a vizsga előtt stresszkezelési technikákat, mint a mély légzés, a pozitív vizualizáció, vagy akár a rövid meditáció.

Öltözzünk alkalomhoz illően

Válasszunk tiszta, rendezett és konzervatív öltözéket, amely tiszteletet mutat a vizsgáztatók iránt. Kerüljük a túlzott sminket és az extravagáns ékszereket.

Érkezzünk időben

Legalább 15 perccel a vizsga előtt érkezzünk meg a helyszínre, hogy legyen időnk megnyugodni és átgondolni a válaszainkat.

Hallgassuk meg a kérdéseket figyelmesen

Várjuk meg, amíg a vizsgáztató befejezi a kérdést, és csak utána kezdjünk válaszolni. Ha valamit nem értünk, kérdezzünk vissza udvariasan. A testbeszédünk sokat elárulhat rólunk. Üljünk egyenesen, tartsuk meg a szemkontaktust, és használjuk a kezünket a magyarázataink kiegészítésére. 

Mit ne tegyünk?

Ne késsünk el

A késés nemcsak rossz benyomást kelt, hanem feszültté is tehet minket, ami rontja a teljesítményünket.

Ne öltözzünk hanyag módon  

A túl laza vagy túl hivalkodó öltözet tiszteletlenséget sugallhat.

Ne vágjunk a vizsgáztató szavába

Még ha biztosak is vagyunk a válaszban, várjuk meg, hogy befejezzék a kérdést.

Ne feszítsük a határidőt

Tartsuk be az időkeretet, és ne beszéljünk túl hosszan, hogy legyen idő minden kérdésre. Tartsuk meg a válaszaink megfelelő hosszát. Kerüljük a túlságosan rövid, lényegre törő válaszokat, de ne beszéljünk túl hosszan sem, hogy ne fárasszuk a vizsgáztatókat. Próbáljunk meg egyensúlyt találni, és törekedjünk arra, hogy a válaszaink informatívak és lényegre törők legyenek.

Ne húzzuk fel magunkat

Ha valami nem sikerül jól, próbáljunk meg nyugodtak maradni és a következő kérdésre koncentrálni. Ne mutassuk ki a csalódottságunkat vagy a frusztrációnkat. Ha egy kérdésre nem tudunk válaszolni, próbáljunk meg nyugodtak maradni. Mondjunk el mindent, amit tudunk a témáról, és ne hagyjuk, hogy egy hiba elvegye a kedvünket. Koncentráljunk arra, amit tudunk, és ne arra, amit nem.

Az érettségi szóbeli vizsgákra való felkészülés sokkal többet jelent, mint pusztán a tananyag megtanulását. A megfelelő viselkedés, a testbeszéd és az etikett betartása mind hozzájárulnak a sikeres vizsgához.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.