A felmondás aranyszabályai – így csináld!

Forrás: Thinkstock -
munkavállaló főnök felmondás kisokos jogszabály
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több oka lehet annak, ha a munkavállaló arra döntésre jut, hogy elköszön a munkahelyétől. A végső búcsú sokszor nem fájdalmas, viszont kellemetlen procedúrával jár, akár a munkáltató, akár a munkavállaló kezdeményezi. A felmondásnak is vannak aranyszabályai, lássuk, melyek ezek.

Ha a munkavállaló eljut arra a pontra, hogy meghozza a döntést: beadja a felmondását munkaadójának, egy visszafordíthatatlan folyamatot indít el. Azonnal felmerül a kérdés: meddig kell még ettől a pillanattól kezdve a munkahelyén maradnia. Mi is az a felmondási idő, meddig tart, és ki hogyan rendelkezik vele?

Forrás: Thinkstock

Mi a helyzet a próbaidő alatti felmondással?

Próbaidő alatt mindkét fél, munkaadó és munkavállaló egyaránt azonnali hatállyal felmondhat, indoklás nélkül. A próbaidő általában 90 nap – de lehet ennél kevesebb vagy akár több is -, melyet a munkavállalói szerződésben rögzítenek.

A felmondás módja

A legfontosabb az, hogy a felmondásnak – akár a munkavállaló, akár a munkaadó kezdeményezi - írásos formában kell történnie. Az nem számít jogszerű felmondásnak, ha a munkaadó szóban közli a munkavállalóval, hogy holnaptól nem akarja a munkahelyen látni, vagy a munkavállaló kijelenti, hogy ezentúl nem dolgozik a cégnek. Az a legjobb, ha készül egy dokumentum, amin mindkettőjük aláírása szerepel; a felmondásra írja rá a munkáltató, hogy átvette és az átvétel dátumát is.

Ha a munkaadó megtagadja a felmondás átvételét

Az élet produkál különleges helyzeteket is, ilyen lehet például az, hogy a munkáltató megtagadja a munkavállalótól a felmondás átvételét. Ha a munkavállaló bizonyítani tudja, hogy megpróbálta átadni felmondását, akkor nyert ügye van, szabadulhat. A felmondás megtagadásának tényét két tanú által aláírt jegyzőkönyvben érdemes rögzíteni.

Hogy milyen szabályai vannak munkavállalói oldalról a rendes felmondásnak, azt Dr. Magyari - Horváth Brigitta ügyvédnő árulta el nekünk:

”Ha a munkavállaló mond fel, a felmondási ideje 30 nap. Ha határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezik, akkor a felmondást nem kell megindokolnia. Ez abban különbözik a munkáltató általi felmondástól, hogy a munkáltatónak mindig indokolni kell a munkaviszony megszüntetését. Gyakran azonnal hatállyal szeretnének a felmondó munkavállalók a cégtől távozni.

Forrás: Thinkstock

Az azonnali hatályú felmondás egy speciális dolog,

amit csak akkor tud megtenni a munkavállaló, ha van egy jogszerű indoka, amivel ezt meg tudja támogatni. A Munka Törvénykönyve szerint erre akkor van lehetősége, ha a munkáltatója a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását a munkavállaló számára lehetetlenné teszi, esetleg bűncselekmény elkövetésére próbálják rávenni. Ezekben a ritka esetekben azonnali hatállyal is szabadulhat a munkavállaló a munkaviszonyból.

Ha a munkavállalónak határozott idejű munkaviszonya van, akkor mindenképpen meg kell indokolnia, hogy miért szünteti meg a munkaviszonyát. Alapos indokot kell találnia: olyan dolog miatt mondhat fel, ami aránytalan sérelemmel járna, esetleg hátrányára jogkövetkezményeket jelenthet, ha továbbra is fenntartják a jogviszonyát. Az nem megfelelő indok, hogy kapott máshol egy határozatlan idejű munkaszerződést. Az elfogadható, ha vidékre költözik vagy külföldre, esetleg van egy beteg szülője, akit ápolni kell.” – mondja az ügyvédnő.

Felmondási idő és fizetés

Ha a munkáltató mond fel, akkor köteles a felmondási idő felére felmenteni a munkavállalót, azaz a felére csökkenhet az időtartam, amit a munkavállalónak munkavégzéssel kell tölteni. Viszont a felmondási idő egészére megilleti a munkabére, esetlegesen pótlékokkal kiegészítve (éjszakai műszak stb.).

A felmondási idő alatt milyen arányú fizetés jár az ott töltött napokra?

Attól függően, hogy a munkavállaló ledolgozza-e a felmondási idejét vagy sem, a díjazás is eltérően alakul. Arra az időre, amelyre a munkavégzés alól felmentésre kerül, a munkavállalót távolléti díj illeti meg (kivéve, ha munkabérre egyébként nem lenne jogosult), a felmondási idő azon részére pedig, amit munkában tölt, nem távolléti díj, hanem munkabér illeti meg.

Célszerű elárulni a felmondás valódi okát?

Gyakran fordul elő, hogy a munkavállalót olyan hátrányos helyzetbe hozná szerződése egyoldalú módosításával a munkaadó, hogy kénytelen felmondani.

Forrás: Thinkstock

Mennyire etikus vagy praktikus egy „elbocsájtó szépüzenetben” elmondani a felmondáshoz vezető őszinte okokat a vállalat HR osztályának?

A HR-eseknél elég sok embernek megnyílik a szíve, lelke. Többször találkoznak olyan esettel, hogy a munkavállaló végül elmondja, mi nem volt komfortos a cég működésében, milyen összetűzésbe került akár a főnökével, kollégáival, amik végül a felmondásához vezettek.

Sokszor a szakembernek kell olvasnia a sorok között,

mivel a leggyakrabban nem a valós probléma fogalmazódik meg a munkaadó felé. Gyakori, ha a dolgozót megbántja a főnöke, de ő mégis arról panaszkodik, hogy elégedetlen a munkahely kialakításával, távol esik az otthonától, vagy egyéb banálisnak tűnő problémát talál.

Végkielégítés

Ha munkavállalóként azonnali hatállyal mondasz fel és a felmondásod jogszerű, akkor jár Neked a végkielégítés.

2015-ben a következő összegek járnak végkielégítésként:
Ha az adott munkahelyen munkaviszonyban eltöltött évek száma 3 , akkor a végkielégítés össze : 1 havi fizetés
Ha az adott munkahelyen munkaviszonyban eltöltött évek száma 5 , akkor a végkielégítés össze : 2 havi fizetés
Ha az adott munkahelyen munkaviszonyban eltöltött évek száma 10 , akkor a végkielégítés össze : 3 havi fizetés
Ha az adott munkahelyen munkaviszonyban eltöltött évek száma 15 , akkor a végkielégítés össze : 4 havi fizetés
Ha az adott munkahelyen munkaviszonyban eltöltött évek száma 20 , akkor a végkielégítés össze : 5 havi fizetés
Ha az adott munkahelyen munkaviszonyban eltöltött évek száma 25 , akkor a végkielégítés össze : 6 havi fizetés

Az alábbi információk nem érvényesek abban az esetben ha valaki a munkaviszonyának megszűnése időpontjában nyugdíjas, őt a törvény kizárja a végkielégítés alól. Más összegek vonatkoznak azokra is, akiket a munkaadó az öregségi nyugdíjban vonulás előtti öt éven belül bocsájtanak el.

Egy jó HR-es a probléma mélyére néz, és ekkor gyakran kiderül, hogy a munkavállaló komoly sérelmeket hordoz magában. Ha a munkavállaló felmond, a probléma még maradhat a cégnél, sőt akuttá válhat, amit kezelni kell. Egy HR-s számára ezek jó információk lehetnek szervezet- és vezetőfejlesztés szempontjából. De fontos tudni, hogy a munkavállalónak fel kell hatalmaznia a HR osztályt, hogy tovább tudjon menni a kapott információkkal. Ha ezt nem teszi meg, akkor fölösleges volt kipakolni. Ha a HR-es kap rá engedélyt, akkor munkaköri kötelezettsége az okokat kivizsgálni, pláne ha akut problémáról van szó. Egy felettes vezető gyakran nem is tudja, hogy az alatta lévő hogyan menedzseli a beosztottjait. A HR-nek pedig – felhatalmazás nélkül - titoktartási kötelezettsége van.

Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.