Összehozta az és a

Eltunyulunk, elkényelmesedünk és közben elfelejtünk teremteni

2017.11.10. 10:00

Egy párkapcsolatban kilépni a komfortzónából, annyit jelent, mint feladni az énünk egy részét? Mennyire lehet sikeres a párkeresésben az, aki képtelen kilépni a megszokott keretekből? És mégis miért kényelmesedünk bele a szerelmi életünkbe?

„A komfortzóna érdekes dolog és divatossá is vált mostanában. Azt látom, hogy a motivációs trénerek is kiemelik az előadásaikon, hogy merjünk kilépni a komfortzónából. Viszont arra már elég sablonos válasz érkezik, amikor megkérdezik tőlük, hogy mi is az a komfortzóna. Legtöbbször az a válasz érkezik, hogy azon túl kezdünk élni. Én viszont azt mondom, hogy egy másik irányból érdemes megközelíteni ezt a kérdést. Amikor a megszokásban élünk, amikor elfelejtjük, hogy nekünk kell folyamatosan teremteni az életünket, akkor eltunyulunk és beleragadunk a saját komfortzónánkba” - mondja Pilát Gábor coach, párkapcsolati terapeuta, aki szerint az eltunyulás probléma a párkeresés idején és egy párkapcsolatban is.

Az eltunyulás probléma a párkeresés idején és egy párkapcsolatban isForrás: Shutterstock

„Az egésznek az a kulcsa, hogy elfelejtjük teremteni a dolgokat. Mondok egy példát. Az egyik afrikai országban hét évre szól egy házasság, ezt aztán meg lehet hosszabbítani. Ez remek ötlet, de nem azért, hogy mindig ott lebegjen a fejünk felett a kard, ami arra emlékeztet bennünket, hogy ennek a házasságnak egyszer vége lesz. Azért tartom jónak, mert

arra ösztönzi a házastársakat, hogy folyamatosan teremtsenek, dolgozzanak a kapcsolatukon.  

Nem engedi elfelejteni, hogy táplálni kell egy szerelmet, nem pedig beletunyulni a megszokásokba. Ha viszont nem teszünk semmit, ami életben tartja a kapcsolatot, akkor lassan odáig jutunk, hogy közös házszám alatt található lakásba járunk haza, de az már nem kapcsolat."

Pilát Gábor szerint, ahhoz, hogy képesek legyünk felismerni, hogy beletunyultunk a saját életünkbe, meg kell próbálnunk kívülről nézni a saját párkapcsolatunkat. A komfortzóna, az elkényelmesedés azt érezteti velünk, hogy megérkeztünk. Viszont az univerzumban nincsen stagnálás. A változás, a teremtés, mindig szükséges. „Ha egy ember egy problémával találja szemben magát, akkor választhatja a hatékony kezelést, vagy az elengedést. De a legtöbben a köztes részt választják, vagyis beleragadnak a problémába, mert az a kényelmes, azt szokták meg. Ez jelképezi a komfortzónát az életünkben, de ez nagyon veszélyes."

A komfortzónát a problémákba való beleragadás jelképeziForrás: Shutterstock

A komfortzóna gyakran negatív tényező abban is, hogy egy párkapcsolatban nem akarjuk észrevenni a problémát. Hallogatjuk, elodázzuk a dolgot, mert ahhoz ki kell jönnünk a megszokottból. „Ha egy kapcsolaton belül megélném azt, amire vágyom, akkor az lenne az én komfortzónám. Ha nem élem meg, akkor az már elfojtás, visszatartás.

A problémát egy párkapcsolatban nem a komfortzónából való kilépés jelenti, hanem az hogy nem lépünk be.  

Ha egy kapcsolaton belül egyre több elfojtás van, az hatással van más területekre is. A vágyódás elindul, és az illető megtalálja azt, akivel ezt megélheti. Tízből nyolcszor nem élik meg az emberek a kapcsolatukban ez a fajta vágy kielégítést. Hogyan jutnak el idáig? A szerelmesek őszinték egymáshoz, de ha az egyik ilyen őszinteség, negatív reakciót vált ki a másikból, akkor az legközelebb már a hazugsághoz fordul. Itt esnek ki a párok a komfortzónából.”

Most megéri kilépni a komfortzónából!
Légy részese a Komfortzóna programnak! Lépj ki te is, vagy szavazz azokra, akik elég bátrak változtatni! Regisztrálj és nyerj!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Pilát Gáborpárkapcsolatpárkapcsolati szakértőkomfortzónapárkapcsolati probléma