életkor híresség művészet Gloria Stuart sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kivételesen hosszú életút már önmagában egy csoda, ami attól válik még különlegesebbé, ha valaki kimagasló teljesítményével és páratlan tehetségével egy egész generációt gazdagít. A Life.hu most összeállította azoknak a művészeknek a listáját, akik hosszú és sikeres munkásságuknak köszönhetően méltán váltak az egész egyetemes emberi kultúra közkincsévé.

1. "Az operett Callasa" - Eggerth Márta (1912-)

A magyar származású, New Yorkban élő koloratúrszoprán idén ünnepelte 100. születésnapját, és hangja máig megőrizte varázslatos frissességét. A csodagyerek tehetségét édesanyja fedezte fel, és a bájos szőkeség rövidesen a Pesti Vigadóban és az Operaházban léphetett színpadra, majd Kálmán Imre meghívására Bécsbe költözött. Az operett világának élő legendája mintegy 40 filmben és zenés vígjátékban szerepelt a második világháború előtt, és a leghíresebb operett zeneszerzők írtak neki műveket. A délceg lengyel tenorral, Jan Kiepurával 1936-ban kötött házasságot, és az elbűvölő házaspár számos színpadi produkcióban és filmben játszott együtt. Pár év múlva az Egyesült Államokba emigráltak, és Márta rövidesen olyan legendás filmcsillagok oldalán tűnt fel, mint Judy Garland és Gene Kelly. Az operettprimadonna férje halála után abbahagyta az éneklést, de végül visszatért a színpadra: 90 évesen fellépett a Bécsi Színházban, 2006-ban pedig New Yorkban adott fergeteges sikerű koncertet.

2. A Titanic idős sztárja - Gloria Stuart (1910-2010)

Az angol-amerikai színésznő kegyeiért Hollywood aranykorában a legnagyobb filmstúdiók versenyeztek, ám ő elégedetlen volt a szerepeivel, ezért visszavonult a filmezéstől, és karrierjét New York színpadain folytatta. A '40-es években megnyitotta művészeti boltját, ahol saját kezűleg készített bútorokat, lámpákat és festményeket árult, és olyan neves sztárok tartoztak a törzsvevői közé, mint pl. Judy Garland. A szőke bombázó férje halála után tért vissza a showbizniszbe, és innentől kezdve főként televíziós sorozatokban szerepelt. Ő volt az egyetlen olyan szereplője a Titanicnak, aki élt a katasztrófa idején, és 87 évesen minden idők legidősebb színésznőjeként kapott Oscar-jelölést az idős Rose szerepének megformálásáért. Ezután Gloria karrierje újra szárnyalni kezdett, és olyan filmekben tűnt fel, mint az Anyám, a kém és a Bőség földje. A bájos színésznőt 100 évesen érte a halál, hamvait a Santa Monica öbölben szórták szét.

Forrás: AFP/Photo12
Forrás: AFP/Photo12

3. A Broadway ünnepelt szerzője - Irving Berlin (1888-1989)

Több mint 100 év, több mint 1000 dal. Röviden így foglalható össze az orosz származású szövegíró munkássága, és talán nincs más zeneszerző, aki olyan nagy hatással lett volna az amerikai populáris zene fejlődésére, mint Irving Berlin. A 20. század egyik legsikeresebb dalszerzője számos slágert írt, ám soha nem tanult meg tökéletesen kottát írni és olvasni, ezért a komponáláshoz egy speciális zongorát használt, és a dallamokat asszisztense kottázta le. A zeneszerző 1893-ban emigrált családjával Amerikába, és édesapja halála után előbb alkalmi munkákat vállalt, majd táncdalokat kezdett el írni. Első nagy slágere az Alexander's Ragtime Band volt, amit olyan örökzöld dalok követtek, mint az Isten áldja Amerikát és a Fehér karácsony. Irving Berlin kreativitását és tehetségét más területeken is kamatoztatta, és hamarosan a Broadway ünnepelt zeneszerzőjévé vált. Jerome Kern, a híres musical-komponista azt mondta egyszer róla, hogy ő nem egy hely az amerikai zenetörténetben, hanem maga a zene.

4. A "Carnegie Hall hercegnője" - Editta Sherman (1912-)

A legendás sztárfényképész élete során több ezer portrét készített híres írókról, költőkről, politikusokról és színészekről, és idén júliusban egy retrospektív kiállítással ünnepelte gazdag életműve legnagyobb munkáit. Fotózás iránti szenvedélyét esküvői fotós édesapjától örökölte, aki szerette volna, ha lánya is folytatja a családi hagyományt. Editta Sherman több mint 60 évig alkotott Carnegie Hall nevű stúdiójában (innen kapta becenevét is), és a showbiznisz olyan híres csillagai álltak kamerája elé, mint Henry Fonda, Elvis Presley, Lugosi Béla és Marlon Brando. Színes egyénisége és bohém életstílusa miatt Edittáért sokan rajongtak, aki az idők során szoros barátságot kötött Andy Warhollal és a The New York Times divatfotósával, Bill Cunninghammel. A fotóművészt négy gyermeke és több tucat unokája köszöntötte 100. születésnapja alkalmából, ahol Sherman azt mondta, hogy olyan életet élt, amiről még álmodni sem mert.

Forrás: edittasherman.com
Forrás: edittasherman.com

5. Az angol regényíró múzsája - Norrie Woodhall (1905-2011)

A brit színpadi színésznő halálával véget ért egy fényes aranykorszak, hisz ő volt az utolsó élő tagja annak a dorchesteri színházi társulatnak, melyet a híres angol költő, Thomas Hardy alapított. Norrie Woodhall személyesen is ismerte az írót, és 1924-ben Hardy otthonában kezdte el pályatársaival együtt próbálni a színdarabokat. A költő plátói szerelmet érzett a figyelemreméltó és rendkívüli nő iránt, és 1891-es Egy tiszta nő című regényének tiszta lelkű parasztlányát is állítólag a gyönyörű tinédzser ihlette. Norrie szintén tehetséges költő és művész volt, aki egész életében csodálta az angol irodalom kiemelkedő prózaírójának munkásságát, és 100. születésnapján az volt a kívánsága, hogy a társulat újra összeállhasson. Ez pontosan így is történt: a színésznő 2005-ben az Új Hardy Színésztársulat vezetője lett, társszerzőként megírta az író életét bemutató darabot, és 101 esztendős korában ismét a színpadra állhatott.

6. A "primitív" festőzseni - Grandma Moses (1860-1961)

A híres amerikai népi iparművészt (eredeti nevén Anna Mary Robertson) világszerte a naiv művészeti irányzat emblematikus alakjaként tisztelik. A kis Annának boldog gyermekkora volt annak ellenére, hogy tízen voltak testvérek, és a családi farmon keményen kellett dolgoznia a megélhetéséért. Grandma Moses férje halála után kezdett el hímezni, ám a késői '70-es években már nagyon fájdalmas volt számára a tű használata, ezért autodidakta módon tanult meg festeni. Képeit egyszerű realizmus, bájos humor, ragyogó színek és nosztalgikus hangulat jellemezte, kedvenc témája pedig az ünnep és a tanyasi élet volt. A termékeny művész élete során több mint 1000 képet festett, ebből 25-öt 100 éves kora után alkotott. Hagyományos vidéki életet ábrázoló festményeiből árad az utánozhatatlan derű és frissesség, és nosztalgikus alkotásai ma is sokak szívének kedvesek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.