mészárlás népirtás csata történelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Háború, népirtás, tömegmészárlás - számos olyan tragikus éjszaka volt a történelemben, amikor rengeteg emberélet veszett oda. A Life.hu összegyűjtött néhányat azok közül, amelyek örökre beírták magukat az emberiség történetébe.

1. Háború egy asszony kegyeiért

Ha iskolai tanulmányaidból nem is ugrik be pontosan a trójai történet, Brad Pitt tunikás képe bizonyára élénken megmaradt az emlékezetedben a Trója című film után. Időszámításunk előtt 1194 és 1184 között az akhájok és a trójaiak harcoltak egymással, a háború pedig azért tört ki, mert a trójai herceg, Parisz megszöktette Szép Helénát, a spártai Menelaosz szépséges feleségét. A csatákat földön és vízen vívták, a háború kimenetele azonban "fejben" dőlt el. A cseles Odüsszeusz ugyanis elkészítette a falovat, amelynek belsejében katonák várták, hogy a ma Törökország területén lévő erőd falai közé kerüljön a ló, és az éjszaka leple alatt felgyújtsák a várost. A tűz fényére visszatért a görög-akháj hajóhad is, amely látszólag visszavonult, és lemészárolták a trójai férfiakat, az asszonyokat és a gyermekeket pedig elhurcolták rabszolgának.

Forrás: Wikipaintings
Forrás: Wikipaintings

Giovanni Domenico Tiepolo festménye a trójai falóról

2. Szent Bertalan éjszakáján...

1572. augusztus 23-ról 24-re virradó éjjele Franciaország egyik legtragikusabb éjszakája volt. A francia király, IX. Károly békülni hívta hugenotta ellenfeleit (francia reformátusok) Párizsba, hogy békejobbot nyújtson nekik. Az apropó az ifjú navarrai király, Bourbon Henrik - aki a hugenotta párt egyik vezetője volt - házassága volt a francia király testvérével, Margittal. IX. Károly azonban parancsot adott a hugenották lemészárlására. A véres éjszakán egyes források szerint kétezren, más történészek úgy vélik, ennél sokkal többen, mintegy tízezren vesztették életüket. Többségükben a református hívők voltak az áldozatok, de a királyi sereg és a melléjük állt, felheccelt katolikus lakosság is megtizedelődött. A szörnyű vérengzés után IX. Károly egy összeesküvés leveréséről beszélt, francia és külföldi politikai illetve vallási ellenfelei azonban megtorlást emlegettek. A vallási háború így újra fellobbant Franciaországban, és csak a XVI. század végén kötöttek békét a felek.

3. A Romanovok tragédiája

95 évvel ezelőtt, 1918. július 16-án éjjel véget ért az orosz cárok története, amikor halálos géppuska-sortüzet zúdítottak ismeretlen katonák a Romanov dinasztia tagjaira illetve a velük lévő személyzetre egy jekatyerinburgi villa pincéjében. A kivégzőosztag biztosra ment azon a véres éjjelen, a golyózápor után bajonettekkel győződtek meg arról, hogy senki sem élte túl a mészárlást, majd a holttesteket savval leöntötték, hogy felismerhetetlenek legyenek, és lepedőkbe csavarva egy közeli erdőben temették el őket, ahol 1991-ben fedezték fel a holtakat rejtő tömegsírt.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

A Romanov család

4. A Kristályéjszaka

1938 novemberében Franciaországban meggyilkoltak egy német diplomatát, Ernst Eduard vom Rathot, akinek a halálát a német hatalom nem "hagyhatta" megtorlatlanul. Legalábbis megvolt az indok egy zsidók elleni támadásnak. November 9-ről 10-re virradó éjszaka több száz zsidó vesztette életét a zavargásokban, de a mészárlás mellett más szörnyű események is történtek Ausztria és Németország szerte. A katonák és a feldühödött tömeg zsinagógákat rabolt ki, zsidók otthonait és üzleteit rombolták le és temetők is a barbár pusztítás áldozataivá váltak, sokakat pedig az első koncentrációs táborokba hurcoltak.

5. 1945, Drezda

A II. világháború utolsó évében a brit és amerikai légierő szinte a földdel egyenlővé tette Berlint, Kölnt és Hamburgot, a legsúlyosabb károkat azonban Drezda szenvedte el. 1945. február 13-án éjjel kezdődött a megsemmisítő légitámadás, a Royal Air Force és a US Army Air Forces több hullámban bombázta a várost. Drezdában mintegy 20-25 ezer ember vesztette életét azon az éjszakán, de szinte teljesen megsemmisült a történelmi óváros, az ipari létesítmények és az infrastruktúra is. Azóta Drezda újjászületett, a város azonban sosem lesz olyan, mint a boldog békeidőkben.

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Kövesd az Akkor és most oldalt a Facebookon!


Érdekel a retro? A régi idők nagy filmjei, zenéi, sztárjai? Kövesd az Akkor és most oldalt és szemezgess a gyönyörű fotókból és képösszeállításokból.


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ AKKOR ÉS MOST OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.