Cannes-i botránykrónika - ezeken akadtak ki leginkább a filmfesztiválozók

orális szex mankini pmsza Lars von Trier Cannes-i filmfesztivál Borat: Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika Cannes 2014
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kitiltás, pornójelenetek, utcai forradalom, nácizás - május 14-én kezdődik a világ leghíresebb filmfesztiválja Cannes-ban, amelynek majd’ hét évtizedes története során számos polgárpukkasztó vagy kínos eset fordult elő a napfényes Riviérán, akár az odalátogató sztárok viselkedése, akár biztosítékot kiverő filmjeik, vagy épp a politika révén. A leghíresebb cannes-i botrányokból válogattunk.

1954: cicik a strandon!

Simone Silva színésznő tulajdonképpen megelőzte a korát: már akkor megélhetési címlapvadász bulvárhős volt, amikor ez a "foglalkozás" még nem igazán létezett. Szerepelt B-kategóriás filmekben is, de sokkal inkább nyilvános szerepléseivel hívta fel magára a figyelmet, mint például Cannes-ban, ahol megválasztották őt a "Miss Festival 1954"-nek, majd mikor ebből az alkalomból pózolnia kellett volna a strandon néhány fotó erejéig egy igazi sztárral, a színész és énekes Robert Mitchummal, laza mozdulattal ledobta a bikinifelsőjét. Hogy mennyire más idők jártak akkor, azt jelzi, hogy a fotósok között tömegverekedés alakult ki a látvány hatására, a színésznőt pedig kitiltották a fesztiválról.

Forrás: www.blank-mag.com

1968: forradalom az utcákon!

Az 1968-as filmfesztivál lényegében elmaradt: noha elkezdődött, de nem fejeződött be. Ezen a tavaszon zajlottak ugyanis azok a diáktüntetések, amelyek később általános sztrájkba, majd lényegében utcai forradalomba torkolltak Franciaországban, a filmesek pedig kiálltak az ügy mellett. Többen visszavonták a filmjüket a programból, a zsűritagok közül néhányan lemondták a részvételt, fiatal filmrendezők (Godard, Truffaut, Polanski) segítségével tüntetők elfoglalták a fesztiválpalotát, így inkább bezárták az egész rendezvényt. Pedig a magyar filmnek jó éve lehetett volna, két hazai alkotás is szerepelt a versenyprogramban: Jancsótól a Csillagosok, katonák, Sára Sándortól pedig a Feldobott kő.

Forrás: www.france-world.ru

2003: orális szex a filmvásznon!

Noha már korábban sem szégyenlősködtek a Cannes-ban bemutatott filmek, azért A barna nyúl című 2003-as mozi még itt is kiverte a biztosítékot. Ebben ugyanis a rendező Vincent Gallót, aki egyben a film főszereplője is volt, nyílt orális szexben részesítette a vásznon a női főszereplő Chloe Sevigny (aki az életben is a párja volt akkoriban). A vetítésről a nézők nagy része kiment, a bennmaradók fújoltak, de ez nemcsak a pornós jelenet miatt volt így, hanem a film minősége okán is. A neves filmkritikus Roger Ebert a fesztivál történetének legrosszabb filmjének nevezte A barna nyulat, mire Vincent Gallo kövér disznónak titulálta őt. Ebert így vágott vissza: "Egy nap én talán vékony leszek, de Vincent Gallo már mindörökre A barna nyúl rendezője marad."

Forrás: www.blu.stb.s-msn.com

2006: neon mankini a tengerparton!

Sacha Baron Cohenről köztudott, hogy minden főszereplőként jegyzett filmje kedvéért új identitást vesz fel, és azt a filmen kívüli köszereplések során is megtartja. Így volt ez Borat, a nyugati kultúra köreiben bárdolatlanul forgolódó kazah tévériporter figurájával is, amikor pedig a cannes-i fesztiválon reklámozta a filmet, Cohen - azaz Borat - minden idők egyik legsúlyosabb férfi ruhadarabjának felhasználásával tette meg ezt. A neonzöld férfibikini, azaz „mankini” kisüti az ember szemét, ráadásul hősünk a legártatlanabb, mit sem sejtő napozókat is zaklatta benne a strandon.

Forrás: AFP

2011: nácizás a sajtótájékoztatón!

A dán rendező Lars von Trierről köztudott, hogy nem egy könnyű személyiség: erősen depressziós alkat, a filmjeit gyakran terápiaként forgatja, melyek hol zseniálisak, hol olyanok, mint egy depressziós terápia. Emellett szeret botrányt is okozni, amit a Melankólia 2011-es cannes-i sajtótájékoztatóján odáig fokozott, hogy kijelentette: ő igazából megérti Hitlert és kicsit náci is. A korábbi fesztiválkedvencet örökre "persona non grata"-nak nyilvánították Cannes-ban, de persze ebből is viccet csinált egy saját tervezésű pólóval.

Forrás: AFP/Johannes Eisele
Hogyan kell eljutni ma a közönséghez? Kultúrcsemege Scherer Péterrelhttp://www.life.hu/kult/20140430-kulturcsemege-scherer-peterrel-a-central-szinhaz-muveszevel.htmlA színházi szakma egyik fontos kihívása, hogy színdarab és közönsége egymásra találjon. Scherer Péter színész néhány kollégájával együtt azt találta ki, hogy házhoz viszi a kultúrát, és olyan előadásokat fejleszt, amelyek érdeklik a nézőket.KultOrigoVarga Livius: "Mi ez a kupleráj?"http://www.life.hu/kult/20140506-interju-varga-liviusszal-aki-a-b-the-first-masodik-nagylemezenek-cimado-dala-szoveget-irta.htmlPély Barna B the First zenekara már nagyban készül a pénteki (május 9.) lemezbemutatójára. A második nagylemez címadó dalának szövegét Varga Livius (Quimby, A kutya vacsorája) írta. A közös munkáról kérdeztük.KultOrigo5 színész és az eredetije - mi okozza köztük a döbbenetes hasonlóságot?http://www.life.hu/kult/20140426-osszehasonlitottuk-mennyire-hasonlit-a-szinesz-es-a-karaktere-a-2013-as-hollywoodi-filmekben.htmlHogyan készül fel egy színész a szerepére? Mi az oka annak, hogy külső és belső hasonlóság is tetten érhető egy ihletett szerepformálás során? 5 színész mesél arról, hogyan készült fel egy-egy életrajzi szerepére az elmúlt évben. A képek magukért beszélnek! KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.