Így kerestek a magyar zeneszerzők 2014-ben

Forrás: Thinkstock -
szerző Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő zeneszerző százezer jogdíj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki gondolná, hogy egy jól megírt slágerrel több százezer forintot lehet keresni? Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda közzétette a tavalyi évben kiosztott jogdíjak összegét.

Közel 16 ezer új dal és másfél ezer új magyar szerző: ez a tavalyi év hazai termése az Artisjus statisztikái alapján. 2014-ben összesen 13 495 magyar szerzőnek fizetett ki 107 905 darab magyar zeneműre jogdíjat a szerzői egyesület. A változó zenepiacnak és a modernebb mérési technológiáknak köszönhetően két év alatt megduplázódott a „szerzői középosztály": 2014-ben majdnem kétszer annyian kerestek havonta 50 és 500 ezer forint közötti jogdíjat, mint 2012-ben.

Forrás: Thinkstock

Az Artisjus a zeneszerzők, szövegírók magyar jogkezelőjeként évente több millió elhangzási adatot vizsgál, felhasználási csatornánként is – rádió, televízió, élőzenés rendezvények, hangfelvételek, online zenehallgatás –, mérni tudja a hazai és külföldi zenefogyasztási arányokat. Ebből pedig kiszámolja az egy-egy szerzőnek járó jogdíjat.

Debütáló szerzők, új dalok

Tavaly 1501 új szerző (zeneszerző, dalszövegíró) regisztrált az Artisjusnál, ami minden eddiginél több: meghaladja még a rekordnak számító tavalyelőtti évet is, amikor 1385 szerző bízta meg az Artisjust jogai kezelésével.

2014-ben összesen 15 934 darab új magyar zeneművet jelentettek be a szerzői egyesülethez. Ha a tavaly született dalokat egyhuzamban lejátszanánk, akkor 33 napig éjjel-nappal, megállás nélkül csak zenét hallgatnánk. Élen járt a pop műfaja (20%), az electro / dance (15%) és a rock (15%).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.