19 érdekesség a T2 Trainspottingról

film érdekesség Trainspotting 2 mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy az első munkacíme Pornó volt? Hogy miért nem dolgozott együtt két évtizedig a főszereplője és a rendezője? Hogy melyik szereplőnek ment el a hangja a forgatáson? 21 esztendő után folytatás készült a kilencvenes évek egyik legnevezetesebb kultfilmjéhez, mi pedig utánanéztünk, mi minden érdekesség tudható a T2 Trainspottingról.

1. Ez az első folytatás, amit Danny Boyle rendezett a pályája során.

2. És a második olyan eset, hogy Ewan McGregor visszatér egy filmben a korábban már játszott karakteréhez. Az első Obi-Wan Kenobi volt a Star Wars-szériában.

Ez az első folytatás, amit Danny Boyle rendezett a pályája során Forrás: InterCom

3. Ewan McGregor játszotta Danny Boyle első három mozifilmjének főszerepét, azonban ezt követően 20 évig nem dolgoztak egymással. Az összeveszés oka az volt, hogy Boyle másnak, konkrétan Leonardo DiCapriónak adta a negyedik rendezése, A part főszerepét. Mára természetesen kibékültek, de ez is közrejátszott abban, hogy a Trainspotting folytatása csak ilyen sokára készült el.

4. Egy másik ok az volt, hogy a főszereplők időközben olyan nagy sztárok és/vagy keresett karakterszínészek lettek, hogy alig lehetett olyan időpontot találni, amikor mindannyian egyszerre szabadok egy forgatás erejéig. Teljesen nem is sikerült: például Ewan McGregor csak néhány hét elteltével tudott csatlakozni a felvételekhez az előző filmje miatt.

5. Ewen Bremner (Spud) és Ewan McGregor (Renton) számára ez már az ötödik film, amiben együtt játszottak. A korábbiak: A sólyom végveszélyben, Az óriásölő, a Hétköznapi pár és természetesen az első Trainspotting.

Ewen Bremner (Spud) és Ewan McGregor (Renton) számára ez már az ötödik film, amiben együtt játszottak Forrás: InterCom

6. A film egyik jelenetében a régi szobájába visszatérő Renton bakelitlemezeket nézeget, főleg David Bowie albumait. Ezzel az alkotók a nemrég elhunyt Bowie emléke előtt akartak tisztelegni, aki az első rész elkészüléséhez anno komoly segítséget nyújtott: rábeszélte egy csomó zenésztársát, hogy jóvan áron alul adják oda a dalaikat a kis költségvetésű filmhez.

7. Ritka, hogy egy film második részéből derül ki az első rész címének eredetsztorija, de ezúttal ez történt. Az egyik visszaemlékezős jelenetben ugyanis láthatjuk Rentonéket fiatalon (azaz jó eséllyel ezt a jelenetet leforgatták annak idején a Trainspottinghoz, csak épp nem került bele a végső változatba), amint egy vasúti roncstelepen találkoznak egy részeg hajléktalannal, akiről kiderül, hogy Begbie apja. Ő pedig azt kérdezgeti tőlük, hogy mit keresnek itt, tán vonatokat bámulnak? A Trainspotting jelentése 'vonatfigyelés', az említett jelenet pedig természetesen az első film alapjául szolgáló, azonos című regényben is szerepel.

8. A Trainspotting 1996-ban Irvine Welsh azonos című regényéből készült. Welsh néhány évvel később írt egy folytatást is a könyvhöz Pornó címmel, de a most mozikba került T2 Trainspotting ebből inkább csak egyes sztorielemeket és motívumokat vesz át, a cselekménye nem erre épül.

A Trainspotting 1996-ban, Irvine Welsh azonos című regényéből készült Forrás: Youtube

9. Így nem csoda, hogy a munkacíme eleinte Pornó volt, és az sem, hogy aztán később ez megváltozott.

10. A végső címnek külön sztorija van: a T2 korábban a filmvilágban a Terminátor 2-t jelentette, Danny Boyle pedig viccelt is azzal, hogy ha annak rendezője, James Cameron belemegy, akkor használják majd ők is. Aztán nem is kellett engedélyt kérniük, mert a Terminátor 2-nek ez nem hivatalos címe volt. Viszont hogy az internetes kereséseknél ne legyen zavar, végül a 'T2 Trainspotting' címváltozat mellett döntöttek.

11. Sőt, létezik egy harmadik Welsh-regény is ebben a szériában: ez a Skagboys, ami pedig a Trainspotting szereplőinek előéletéről szól.

12. Irvine Welsh személyesen is feltűnik mindkét Trainspotting-filmben, Mikey Forrester szerepében. Az első részben ő adja el Rentonnak az ópiumkúpokat, a másodikban pedig ő veszi meg Begbie-től és a fiától a lopott tévét.

Irvine Welsh személyesen is feltűnik mindkét Trainspotting-filmben Mikey Forrester szerepében Forrás: InterCom

13. A T2 Trainspottingban Spud elkezdi papírra leírni a régi emlékeit. Az első mondat, amit megörökít, a Beteg Srác hátán lefolyó izzadságról szól, és ugyanaz a mondat, mint amivel a Trainspotting regény kezdődik.

14. A hirtelen haragú, agresszív Begbie-t játszó Robert Carlyle a forgatás idején igyekezett a lehető legnagyobb mértékben távol tartani magát a családjától, mert úgy érezte, túlságosan azonosult a szerepével.

15. Robert Carlyle amúgy egy 2009-es interjúban arról nyilatkozott, hogy szerinte Begbie agresszivitásának oka az elfojtott melegsége. Ezt megerősíti a második rész is, amiben Begbie a feleségével képtelen az erekcióra.

16. Jonny Lee Miller felajánlotta, hogy kopaszra borotválja a fejét a film kedvéért, így erősítve a hatást, hogy mennyit öregedett a figurája, a Beteg Srác az első rész óta. Danny Boyle azonban ragaszkodott hozzá, hogy a Beteg Srác ezúttal is az ikonikus szőkített frizurájával szerepeljen.

Jonny Lee Miller felajánlotta, hogy kopaszra borotválja a fejét a film kedvéért, Danny Boyle azonban ragaszkodott hozzá, hogy a Beteg Srác ezúttal is az ikonikus szőkített frizurájával szerepeljen Forrás: InterCom

17. A Gailt (Spud exét) játszó Shirley Henderson hangja elment a forgatás idején, így jóval kevesebb szövege lett a filmben, mint azt eredetileg tervezték. Azt a kulcsmondatát pedig, amiben egy címötlettel áll elő Spud irományai számára, két héttel a forgatás befejezése után, külön vették fel.

18. Amikor Gail egy szatyorban átadja Spudnak a régi fotóit-emlékeit, a szatyron a John Menzies felirat olvasható. Az első filmben ennek a vállalatnak az egyik fiókját rabolta ki Spud, a Beteg Srác és Renton.

19. Az egyik jelenetben a Beteg Srác lakásában látható a 28 nappal később című horrorfilm DVD-je, azt a filmet is Danny Boyle rendezte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.