Warren Beatty születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Legutóbb ugyan az Oscar-gála kínos bakija miatt került reflektorfénybe, de Warren Beattyre nem jellemzők a hibák, sem a karrierjében, sem a magánéletében. Hollywood legendás nőcsábászát és korszakos alkotóját jubileumi születésnapján a legemlékezetesebb filmjeiből válogatott összeállítással ünnepeljük.

Bonnie és Clyde (1967)

A látványosan tehetséges, látványosan jóképű és látványos családból (a nővére Shirley MacLaine) származó Warren Beatty az ötvenes évek végén kezdte a színészi pályáját, a hatvanas évek elején pedig a mozikarrierjét. Néhány év alatt olyan rendezőkkel forgatott, mint Elia Kazan, John Frankenheimer, vagy Arthur Penn. Így amikor utóbbival ismét együtt dolgoztak a Bonnie és Clyde-on, Warren Beatty már ismert sztárnak számított. A film is csak az ő közreműködése miatt valósulhatott meg, mivel a gengszterműfajt ekkorra már leírták Hollywoodban. Beatty így a producere is lett a filmnek, ami egy szintén rendkívül eredményes karrier első állomását jelentette a kamera másik oldalán is. A Bonnie és Clyde pedig végül megújította a műfajt, és klasszikus alkotás lett belőle.


McCabe és Mrs. Miller (1971)

A rendezőlegenda Robert Altman deheroizáló westernjében Warren Beatty egy utazó szájhőst alakított, aki egy isten háta mögötti, újonnan kiépülő határvároskában fog bele üzleti vállalkozásba, és fog össze több vonatkozásban is a helyi bordély csinos tulajdonosnőjével. Amikor pedig az igazán súlyos arcok is megérkeznek a településre, fel kell vállalnia a korábban előadott pisztolyhős szerepet. Mindezt pedig Zsigmond Vilmos kamerája előtt.

Vörösök (1981)

Warren Beatty az egyetlen olyan filmes, akit két Oscar-gálán is négy különböző díjra jelöltek, méghozzá a legnagyobb kategóriákban: főszereplőként, rendezőként, forgatókönyvíróként és producerként is egyszerre. Az első ilyen eset az Ép testben épp, hogy élek című filmjével történt, a második pedig a Vörösökkel, amely egy idealista amerikai kommunista élettörténetét helyezte nagyszabású történelmi drámába. És ami olyan hatásosra sikerült, hogy egy ilyen témával még a hidegháború közepén is sikert tudott aratni Amerikában.

Dick Tracy (1990)

Warren Beatty már akkor képregényfilmet készített, amikor ez még nem is volt annyira menő, mint manapság: a kilencvenes évek elejének egyik látványos szuperprodukciójában többek között Al Pacino és Madonna oldalán játszotta el a film noir detektívlegenda Dick Tracyt. És azóta is tervez folytatást készíteni a filmhez, amiből egyenlőre csak egy vicces, felvezető áldokumentumfilm valósult meg. Mondjuk 80 felett már valószínűleg nem ő játszaná a címszerepet egy második részben, vagy egészen új megközelítést kapna a hős.

Warren Beatty a Dick Tracy című filmben Forrás: giphy.com

Bugsy (1991)

Listánk korábbi filmjei után talán nem meglepő a tény, hogy Warren Beatty kimondottan vonzódik a klasszikus gengszterkorszakhoz, Bugsy Siegel pedig ennek az érának volt egy valóban élt, hírhedt alakja. Aki a korabeli Hollywooddal is kapcsolatba került, ez pedig kiváló témát szolgáltatott Barry Levinson nagyszabású filmjének. A Bugsy pedig arról is nevezetes, hogy Beatty ennek a forgatásán jött össze Annette Benninggel, aki hosszú évtizedek playboykodása után végleg meghódította a szívét, és aki azóta is a felesége.

Bulworth – Nyomd a sódert!

Warren Beatty nevezetes arról is, hogy rendkívül aktív a közügyekben: elkötelezett demokrata, és akár a filmes karrierjét is felfüggesztette egy-egy időszakra azért, hogy mindene erejével általa nemesnek vélt ügyeket támogasson. Így hát nem csoda, hogy politikai témájú filmet is készített, méghozzá egy szatírát: a Bulworth címszereplője egy olyan szenátor, aki végleg kiábrándul mindenből, és öngyilkos akar lenni, amihez bérgyilkost fogad fel maga ellen. Már minden mindegy alapon pedig elkezd őszintén beszélni a választóinak, amivel nem várt sikert arat... A filmhez annak idején nagy sikerű videoklip is készült, Beatty közreműködésével:

Rules Don't Apply (2016)

Több mint 15 év kihagyás után tért vissza tavaly a filmvilágba Warren Beatty, méghozzá egy általa írt és rendezett mozival. Amiben Howard Hughes-t, a rejtélyek övezte milliomos-feltaláló-filmrendezőt alakította (akinek az alakja az Aviátor című filmből is ismerős lehet). Persze itt már nem egyedül áll a középpontban, hanem átadta a terepet a fiataloknak is: a filmben tiltott szerelem szövődik az alkalmazottai, egy ifjú sofőr és egy színésznői ambíciókat dédelgető lány között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.