A galaxis őrzői film mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már épp a mozikban hasít nagy sikerrel a második rész, így itt az ideje, hogy összegyűjtsünk és átnyújtsunk egy nagy adag kevéssé közismert speciális információt az Űrlord, Mordály, Groot és a társaik filmes kalandjairól.

Amikor az Űrlord szerepére jelentkezett, Chris Pratt annyira jó volt a meghallgatáson, hogy James Gunn rendező egyből őt választotta - annak ellenére, hogy ekkoriban Pratt egyáltalán nem volt olyan fizikai formában, mint egy akcióhős. Gunn még azzal is viccelődött, hogy majd számítógépes effektként rajzolnak neki kockahasat, ha kell, de mindenképp őt akarja. Pratt viszont csak hat hónapot kért, hogy lefogyhasson húsz kilót - ebből a forgatás megkezdésére végül majdnem harminc lett.

Chris Pratt alaposan kigyúrta magát, és majdnem harminc kilót fogyott a szerep kedvéért Forrás: Youtube

Chris Pratt szerint az alakítására gyerekkora két fontos hőse, Han Solo (Star Wars) és Marty McFly (Vissza a jövőbe) volt a legnagyobb hatással.

James Gunn rendező szerint a Bosszúállók csapata olyan, mint a Beatles, A galaxis őrzői pedig mint a Rolling Stones - jelentsen ez bármit is.

A galaxis őrzőit két Oscar-díjra is jelölték: a legjobb smink-haj és a legjobb vizuális effektek kategóriáiban. Végül egyik jelölését sem váltotta díjra.

A beszélő, faszerű lény, azaz Groot olyan nevezetes elődökhöz csatlakozott a popkultúrában, mint Hodor és Dömdödöm — ugyanis ő is egyetlen kifejezést tud csak ismételgetni, nevezetesen azt, hogy „Én vagyok Groot". De persze mindig mást akar mondani vele, így aztán a hangját adó Vin Diesel számára, az alakítását megkönnyítendő, készült egy „fordítás" is a forgatókönyv rá vonatkozó dialógusaiból.

Grootnak Vin Diesel kölcsönözte a hangját Forrás: Youtube

Az említett mondat különféle változatait Vin Diesel pedig nemcsak angolul, hanem a fontosabb világnyelveken is felmondta a film számára, így a nemzetközi szinkronok jelentős részében is ő hallható Grootként.

Groot figurája olyannyira népszerűvé vált a nézők között, hogy mostanában már emlegetnek vele kapcsolatban egy rá épülő, önálló, ún. spin-off mozifilmet is.

Bradley Cooper egy rádióműsorban elárulta, hogy a mosómedve Mordály szerepéért (pontosabban szinkronszerepéért) annyi pénzt kapott, mint a Napos oldal és a Másnaposok című filmjeiért összesen.

Bradley Cooper, Rocket Raccoon (Mordály) hangjaként rengeteget kaszált Forrás: Youtube

A képregényekben Drax bőre zöld színű. Ezt a filmben azért változtatták meg kékesszürkére, mert a csapatban már így is volt egy zöld színű figura (Gamora), és mert azt sem akarták, hogy Draxot keverjék a szintén a Marvel-univerzumban létező, szintén erős ember Hulkkal. (Gondolva arra is, ha későbbi filmekben esetleg keresztezik majd egymás útját.)

Draxot alakító Dave Bautista szaunázással szabadult meg a testét borító festéktől Forrás: Youtube

A galaxis őrzőivel a Marvel szokatlan terepre merészkedett a szokásos (és szokásosan sikeres) szuperhősfilmjei után: egyrészt ezúttal még képregényben is kevésbé közismert hősökre épített, másrészt kivitte a sztorit az űrbe, így műfajt és univerzumot bővített egyszerre, harmadrészt pedig a korábbiaknál könnyedebb hangvételt vállalt be. Mindez pedig parádésan bevált!

Hisz az első rész összesen 773 millió dollárt termelt világszerte, így nem is lehetett kérdés, hogy lesz folytatás.

Az első film is már pedzegette az Űrlord apjának rejtélyét, a másodikban pedig találkozhatunk is vele: a titokzatos fater nem más, mint Ego, az élő bolygó. Azaz egy öntudatra ébredt komplett égitest, ami (aki?) irányítani tudja a saját összes molekuláját, és így bármilyen alakot fel tud ölteni.

A galaxis őrzői vol. 2-ben többek között Kurt Russell alakjáét is, hiszen a legendás veterán színész játssza Ego emberi formáját. Hogy épp őt kérjék fel, az pedig épp a „fia", vagyis az Űrlordot alakító Chris Pratt ötlete volt.

Chris Pratt ajánlotta Kurt Russellt Ego szerepére Forrás: Youtube

Ego egyébként szintén a Marvel-képregényekből jön: a Thor-füzetek 132. számában bukkant fel először, és rajzolt formájában egy nagyon okos, de gyakran rosszban sántikáló karakter - és ott legtöbbször tényleg bolygó formájú.

A filmet rendező James Gunn szerint ha egy beszélő és lövöldöző mosómedvével nem volt bajuk a nézőknek, akkor egy élő bolygón sem fognak fennakadni.

A második részre is visszatérő James Gunn rendező és a Marvel-mozifilmek producer-atyaúristene, Kevin Feige szerették volna megnyerni David Bowie-t egy kisebb szerepre A galaxis őrzői vol. 2-ben (annál is inkább, mert az első filmben egy dala is elhangzott), de ez végül az énekes betegsége és halála miatt meghiúsult.

A Marvel-univerzum idővonala szerint A galaxis őrzői vol. 2 három hónappal játszódik az első rész sztorija után, és egy évvel a Bosszúállók: Ultron kora eseményei előtt.

Ahogy az első részben, úgy a másodikban is fontos szerepet játszik a retró számokból álló válogatáskazetta és egyben filmzene — de ezúttal lesz rajta egy új dal is, méghozzá David Hasselhoff előadásában, akiért a sztori szerint az Űrlord rajongott gyerekkorában.

Egy másik ikonikus régi sztár, Sylvester Stallone is felbukkan a filmben — neki ez az első szuperhősmozija a pályafutása alatt. (Képregényből készült film akadt már, a Dredd bíró.)

Továbbá ez az első film, amiben Kurt Russell és Stallone újra együtt játszik a Tango és Cash, azaz 1989 óta.

Jelenet a Tango és Cash című filmből Forrás: Youtube

A Marvel-filmek esetében immár védjegy, hogy a stáblista végére pluszjeleneteket tesznek, gyakran a többi filmjükre kikacsintva velük. A galaxis őrzői vol. 2 végefőcímében minden eddiginél több, összesen öt bónuszjelenet kapott helyet, így érdemes kivárni az összes felirat legördülését.

A galaxis őrzői vol. 2 is hasonlóan sikeresen nyitott a mozipénztáraknál, mint az első rész, és már bizonyos az is, hogy lesz harmadik epizód — amiben az alkotók ígérete szerint lezárják Űrlord, Mordály, Groot és a többiek kalandjait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.