Ezért tiltották be a Koncz Zsuzsa által énekelt Rohan az idő című dalt

2019.01.29. 08:50

A Rohan az idő című slágernek utat kellett törnie, hogy az egyik legsikeresebb szám legyen, ugyanis első körben betiltották. Kiderült, hogy miért és az is, végül hogyan lett belőle az első magyar szám, amit külföldön is játszottak.

Nem volt könnyű egykor a zenészek élete, komoly cenzúrának vetette alá a dalokat a Sanzon és Táncdal Bizottság. Ők nem adtak engedélyt 1965 márciusában Szörényi Levente dalszerző és S. Nagy István dalszövegíró közös számára, a Rohan az időre. Ezt a dalt énekelte később Koncz Zsuzsa, és hatalmas sláger lett.

Ezért tiltották be Koncz Zsuzsa nagy slágerétForrás: MTI/Honéczy Barnabás

Akkor azonban a bizottság levélben indokolta meg, miért is nem engedélyezi a dal felvételét. „Értesítjük, hogy Szörényi Levente – S. Nagy István: Rohan az idő c. táncdalát a Sanzon és Táncdal Bizottság nem engedélyezte, mivel véleménye szerint az kevéssé jelentős, jellegtelen, nem szerencsés alkotás”– írták a levélben, melyet 40 évvel ezelőtt az Ifjúsági Magazin című lap hozott nyilvánosságra. S. Nagy István a cikkben elárulta, miért is engedélyezte mégis a dalt a bizottság.

A Rohan az idő című dalunkat a bizottság nem fogadta el, de a tévé megszánt bennünket: egyszer leadták. Sokan kérték, ismételni kellett. A lemezgyár is érdeklődött, de nem volt engedélyünk rá. A Sanzon és Táncdal Bizottság erre engedett a nyomásnak. Utólag megadták az engedélyt, de mondták, továbbra sem tetszik nekik. Óriási siker lett, hosszú évekig sláger volt, és az első magyar dal, amelyet külföldön is játszottak” – mondta akkor az évekkel ezelőtt elhunyt dalszövegíró.

Szörényi Leventének még megvan valahol a levél.

Szörényi Leventének még megvan a levélFotó: Polyák Attila - Origo

Valahol fent van a padláson. Ma már mosolygok ezen. Deklasszált család sarjaként tudtam, hogy pályakezdő, fiatal szerzőként aligha nyerhetem el a cenzorok tetszését. Nálunk ma is a dallamszerzőt teszik első helyre, de akkoriban ez többet nyomott a latban. Ezért is kaptam én a hivatalos levelet. A rádióhoz köthető slágerbizottság döntése akkor már nem volt áthághatatlan. Folyamatosan erősödött a televízió és a filmgyár befolyása, és ennek volt köszönhető, hogy egy műsor betétjeként leadták a Rohan az időt” – mondta a Blikknek a dalszerző.

Szörényi LeventeKoncz ZsuzsaS. Nagy Istvándalbetiltás