Meghalt a legendás világháborús fotó matróza, George Mendonsa

Forrás: ZUMAPRESS.com/MCT/Patrick Raycraft -
fotó legendás matróz háború Alfred Eisenstaedt George Mendonsa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kilencvenöt évesen elhunyt George Mendonsa egykori amerikai tengerészgyalogos, aki egy legendássá vált fotón megcsókol egy fehér ruhás nőt a New York-i Times Square-en 1945. augusztus 14-én, amikor Japán megadta magát, és véget ért a második világháború.

A férfi két nappal 96. születésnapja előtt egy idősotthonban halt meg a Rhode Island állambeli Middletonban. Lánya közlése szerint hirtelen rosszul lett és elesett – írja az MTI.

A 20. század egyik leghíresebb fotójának női „főszereplője”, Greta Zimmer Friedman osztrák menekült 2016 szeptemberében hunyt el a Virginia állambeli Richmondban 92 évesen.

George Mendonsa 2012-ben Forrás: ZUMAPRESS.com/MCT/Patrick Raycraft

George Mendonsa és Friedman nem ismerte egymást, vadidegenek voltak, és a csók után sem találkoztak soha többé. A fotót készítő Alfred Eisenstaedt egy 1985-ben megjelent könyvben azt mondta: a matróz több nőt is összecsókolt a Times Square-en, és azért Friedmannal fényképezte le, mert a tengerészgyalogoson sötét egyenruha volt, a nő pedig fehér ruhát viselt. E kontraszt nélkül nem kattintott volna, és a legendás fénykép, amely a rá következő héten a Life magazinban jelent meg, sosem készült volna el.

Csak 1980-ban derült ki, kik szerepelnek a képen Forrás: ZUMAPRESS.com/MCT/Patrick Raycraft

1980-ig sem a matróz, sem a nő kiléte nem volt ismert. A Life magazin akkor felhívást tett közzé, hogy jelentkezzen, aki a képen szerepel. Sokan jelentkeztek, és évekbe telt, amíg sikerült teljes bizonyossággal megállapítani a fotón szereplő személyek kilétét.

Greta Friedman, aki a világháború alatt, 15 évesen menekült el Ausztriából, csodálatos egybeesésnek nevezte, hogy egy egyenruhás matróz, egy fehér ruhás nő és egy nagyszerű fényképész egyszerre volt jó helyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.