91 éves korában elhunyt Ulmann Ágnes mikrobiológus

Forrás: Thinkstock -
halál gyász mikrobiológus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kilencvenegy éves korában elhunyt Ulmann Ágnes, a molekuláris biológia világhírű kutatója.

Kilencvenegy éves korában, párizsi otthonában elhunyt Ulmann Ágnes, a molekuláris biológia világhírű kutatója, a Francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) kutatási vezetője, a párizsi Pasteur Intézet és a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja – számolt be róla az MTI.

A mikrobiológus 94 éves korában hunyt el Forrás: Thinkstock

Mint írják, a magyar tudós 1927. április 14-én született az erdélyi Szatmáron. Egyetemi tanulmányait a Kolozsvári Egyetemen kezdte, majd 1947-ben átiratkozott Budapestre, az ELTE kémia szakára. Ezután oktatóként és kutatóként helyezkedett el, 1958-tól Párizsban dolgozott, a Nobel-díjas Jacques Monod laboratóriumában lett a mikrobiális genetika egyik kiemelkedő alakja.

Ulmann Ágnes nevéhez mintegy 180 tanulmány és hat tudományos kötet kötődik. A francia állampolgárságot 1966-ban kapta meg, 1996-ban Becsületrenddel tüntették ki, 2002-ben Robert Koch-aranyérmet kapott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.