Fátyol Rudolf
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője – közölte Szatmárnémeti polgármesteri hivatala.

Fátyol Rudolf Nagykárolyban született 1957-ben. Egyetemi oklevelét Kolozsváron, a Gheorghe Dima Zeneakadémián szerezte 1984-ben, mestere Ruha István volt. 1985-től a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia szólistája, 1990-től az intézmény igazgatója, 2000-től főigazgatója.

Forrás: Shutterstock

Fátyol Rudolf Európa számos országában koncertezett, mesterkurzusokat tartott több külföldi egyetemen, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián és a Debreceni Egyetemen is oktatott.
2000-ben megkapta a Szent-Györgyi Albert-díjat. 2003-ban megszerezte a művészetek doktora címet, ugyanebben az évben Szatmárnémeti díszpolgári oklevelét is átvehette. 2006-ban az év művésze elismeréssel jutalmazta a Romániai Zenekritikusok Szövetsége, 2007-ben Bartók Béla-emlékdíjjal tüntették ki. Munkásságáért 2011-ben megkapta a román kulturális érdemrend lovagkeresztjét.
A Román Kulturális Intézet és a Román Akadémia 2009-ben Románia 150 legismertebb személyisége közé választotta. Fátyol Rudolf temetéséről később intézkednek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.