Elhunyt D. A. Pennebaker Oscar-díjas amerikai dokumentumfilmes

Oscar-díj halál D. A. Pennebaker
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kilencvennégy évesen elhunyt D. A. Pennebaker Oscar-díjas amerikai dokumentumfilmes.

Kilencvennégy éves korában elhunyt D. A. Pennebaker Oscar-díjas dokumentumfilmes. A leginkább a fiatal Bob Dylanről készült portréfilm, a monterey-i popfesztiválról és Bill Clinton amerikai elnök választási kampányáról szóló dokumentumfilmek alkotójaként ismert filmes csütörtökön halt meg Long Island-i otthonában – közölte fia, Frazer Pennebaker.

Elhunyt D. A. Pennebaker dokumentumfilmes Forrás: AFP/2019 Getty Images/Dave Kotinsky

Az 1960-as években Pennebaker egyike volt az úgynevezett direct cinema úttörőinek, akik számára mindennél fontosabb volt a hitelesség és a hétköznapok ábrázolása, és akik gyakran kézi kamerával dolgoztak.

Pennebaker előszeretettel foglalkozott rock- és popzenei témákkal. Legendás alkotása a Don't Look Back című, 1967-ben bemutatott portréfilm Boy Dylanről és annak 1965-ös nagy-britanniai turnéjáról. Emlékezetes koncertfilmje az 1967-es kaliforniai, monterey-i popfesztiválról, amelyen mások mellett Janis Joplin és Jimi Hendrix volt a fellépő. A Főhadiszállás (The War Room) című dokumentumfilmjében Pennebaker Bill Clinton amerikai elnök 1992-es választási kampányával foglalkozott.

A filmes gyakran dolgozott együtt feleségével, Chris Hegedussel, aki 1982 óta volt a párja. Az Oscar-díjat 2013-ban kapta meg életművéért – írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.