Elhunyt John Barry, ötszörös Oscar-díjas brit zeneszerző

halál zene John Barry zeneszerző James Bond
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szívroham következtében elhunyt John Barry, ötszörös Oscar-díjas brit zeneszerző, akinek nevéhez számos James Bond-film muzsikája is fűződött - jelentette hétfőn az BBC.

A zeneszerzőt 77 esztendős korában érte a halál.

"Nehéz szívvel mondom el, hogy John Barry ma reggel elment" - írta Twitter-üzenetében komponista kollégája, David Arnold, aki maga is komponált 007-es filmek zenéjét.

AFP
AFP


Arnold később így emlékezett rá a BBC rádióban: "Úgy vélem, James Bond sokkal kevésbé átütő lett volna, ha nem John Barry vette volna kézbe."

A legendás zenész filmzene iránti érdeklődése gyerekkorában gyökerezett. Mozitulajdonos családba született 1933-ban Yorkban, és már 15 évesen egyedül kezelte a vetítőgépet a helyi Rialto filmszínházban. Pályafutása során több mint 100 filmalkotás zenéjén dolgozott.

A 007-es brit titkosügynök kalandjai közül összesen tizenegy film, többek között a Goldfinger, az Oroszországból, szeretettel vagy a Csak kétszer élsz zenéjét szerezte. Az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjait a Farkasokkal táncoló, a Távol Afrikától, Az oroszlán télen és az Elza, a vadon szülötte című filmek dallamaiért vehette át. (Utóbbiért kettőt, a legjobb filmzene és a legjobb betétdal kategóriában is.)


A Brit Filmakadémia 2005-ben legrangosabb kitüntetésével, tagságával jutalmazta sikeres életművét.

Forrás: MTI



Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.