Pite ugyan már egy darab sincs a filmben, de a hangulat még mindig forró Amerika kedvenc szexvígjáték-sorozatának legújabb folytatásában, ahol a régi szereplők egy iskolai évforduló ürügyén gyűlnek újra össze. Amerikai pite: A találkozó, kritika.

A tinédzserek első, ügyetlen próbálkozásai a szexuális élettel, továbbá a szüzesség elvesztésének kínzó problematikája kiapadhatatlan ihletforrás a vígjátékok számára, olyannyira, hogy minden korosztálynak megvan a hozzá kapcsolódó saját filmélménye, a másik oldalról nézve pedig mindig jön egy újabb kamaszgeneráció, akinek el lehet adni az ilyen témájú mozikat. Régen ott voltak a Forró rágógumi-filmek, aztán jött a Házibuli, majd a kilencvenes évek végén az Amerikai pite a maga folytatásaival és rosszul sikerült külföldi klónjaival (Hangyák a gatyában; Tibor vagyok, de hódítani akarok), a legújabb korosztály pedig már a Superbad vagy a Project X nézése közben vihorászik a poénokon.

UIP Dunafilm

Az Amerikai pite 1999-ben nemcsak generációs filmélmény lett, de kasszasiker is, ebből pedig egyenesen következett, hogy elkészültek szépen sorban a folytatásai. A második és a harmadik részben még az eredeti szereplőgárda bohóckodott tovább, és az első részben létrejött románc vezetett végül ahhoz esküvőhöz, ami lezárni látszott a széria történetét. A pénz azonban nagy úr, és a piték gyártása folytatódott: új szereplőkkel, rohamosan csökkenő színvonalon, egyenesen DVD-re, mozibemutató nélkül. Így születtek meg olyan remekművek, mint az Amerikai pite 4. - A zenetáborban, az Amerikai pite 5. - Pucér maraton, az Amerikai pite 6. - Béta ház, és az Amerikai pite: A szerelem bibliája.

13 évvel az első film után viszont gondoltak egyet az alkotók, és összetrombitálták az eredeti szereplőket egy nagy visszatérés erejéig (vagy ha rosszindulatúan nézzük: már csak így lehetett pénzt kihozni a végleg kifulladó sorozatból). Ebben az akcióban segítségükre volt az a tény, hogy a régi Amerikai pite színészei közül gyakorlatilag senki nem futott be azóta érdemleges karriert Hollywoodban, így számukra is új lehetőség, nem pedig kínos kötelesség lett egy pite-comeback. A filmnek nyilván nem adhatták az Amerikai pite 8. címet, így született meg a találkozós verzió (eredetiben: American Reunion).

UIP Dunafilm

Az Amerikai pite: A találkozóban az a legmeglepőbb, hogy ilyen előzmények után cseppet sem lett kínos, sőt. Egyáltalán nem érződik rajta az izzadtságszag, a végeredmény felszabadult ökörködés lett a megszokott pite-stílusban, azaz sok szexszel, helyzetkomikummal és az altesti poénokat sem hanyagolva. Sok új ötlet nincs benne, de a régiek közül jó érzékkel tartották meg azokat az elemeket, amik működtek, és persze szemérmetlenül rámennek a célközönség tinikori emlékeire a korábbi filmekre való visszautalgatások formájában. Az érettségi találkozó adta magát, mint apropó Jim (és a papája), Oz, Kevin, Finch, Stifler (és a mamája), no meg a csajok összehívására, szexuális jellegű problémákat pedig a szüzesség elvesztésén kívül is lehet találni: például a kora harmincassá cseperedett, megállapodott hőseink küzdelmét a házasságon belüli nemi élet izgalmának fenntartásáért és a házasságon kívüli nemi élet kísértései ellen. Aki pedig még mindig nem nyugodott le (Stifler), annak egy érettségi találkozó kiváló alkalom a becsajozásra.

Noha egy tökéletesen kiszámítható cselekménnyel bíró és üresjáratoktól sem mentes filmet kapunk az új Amerikai pitével, de valahogy mégsem lehet haragudni rá. A figurák közötti kölcsönhatások még mindig jól szuperálnak, a nosztalgia aljasul hatékony egy érzés, amíg pedig akad néhány eltalált vicces beszólás is ("Egyszer lefordítottam a Karamazov testvéreket latinra. Poénból."), addig a dolog működik és kész.

UIP DunafilmTippünk: Nézd meg a film előzetesét!

<object width="640" height="390"><param name="movie" value="http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pzFsChRS7JSFuIK1" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><embed width="640" height="390" src="https://videa.hu/flvplayer.swf?v=pzFsChRS7JSFuIK1" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" /></object><br /><a href="https://videa.hu/videok/film-animacio/amerikai-pite-a-talalkozo-alyson-hannigan-american-reunion-pzFsChRS7JSFuIK1" title="Amerikai pite: A találkozó">szólj hozzá: Amerikai pite: A találkozó</a>


Kiknek ajánljuk?
- a régi Amerikai pite-filmek rajongóinak
- akik szeretik a szex és a humor párosítását
- akik kíváncsiak rá, hogyan változtak meg a szereplők az elmúlt 10 évben

Kiknek nem ajánljuk?
- akik már a sorozat korábbi darabjait sem bírták
- akik utálják a "sokadik bőrt is ugyanarról" eljárást
- akik nem kíváncsiak egy néha alpári humorú szexvígjátékra

 

Szolgálják és védik - a gyerekkorthttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120328-polisse-szolgaljak-es-vedik-a-gyerekkort.html Bond-lányok a süllyesztőben - Szépségük sem mentette meg őket a sikertelenségtőlhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120326-bondlanyok-a-sullyesztoben-szepseguk-es-a-szerep-sem-mentette.html Vágyak hatvan feletthttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120314-tetova-felrelepok-vagyak-hatvan-felett.html Minden idők 10 legjobb történelmi filmjehttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120313-minden-idok-10-legjobb-tortenelmi-filmje.html Dr. Freud, dr. Jung és a nimfomán páciens esetehttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120310-veszelyes-vagy-szexpszichologia-avagy-dr-freud-dr-jung-es.html Légy egy kicsit újra gyerek! - Az első moziélmény nyomábanhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120307-az-elso-mozielmeny-nyomaban-a-lelemenyes-hugo.html