Hollywood macsói együtt sztriptízelnek

film filmművészet mozi szórakozás Hollywood sztriptíz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha a Magic Mike csak vetkőző férfiakról szólna, akkor is jó sok (női) néző befizetne rá, de annál sokkal jobb film: az év egyik kellemes meglepetése. Kritika.

Persze ha a rendező személyét tekintjük, mindjárt nem lesz akkora a meglepetés: Steven Soderbergh olyan filmeket tett már le az asztalra, mint az Ocean's-trilógia, a Traffic, vagy az Erin Brockovich, nem is beszélve az olyan korai, független filmes gyöngyszemekről, mint a Szex, hazugság, videó. Épp ezért volt meglepetés, amikor jöttek a hírek és az előzetesek: Soderbergh egy chippendale-fiúkról szóló vígjátékkal áll elő (ekkor még szimpla vígjátéknak tűnt), ráadásul olyan bájgúnárokkal a főszerepekben, mint Matthew "csak a felsőtestem figyeld" McConaughey vagy Channing "táncolni tudok, de színészkedni nem" Tatum.

Bing Bang Media
Bing Bang Media

Nos, Soderbergh alaposan megmutatta a kétkedőknek: lerakott az asztalra egy maximálisan korrekt felnövés-beavatás történetet elmesélő mozit, ami úgy tud hiteles és árnyalt maradni a közeg és a figurák ábrázolása tekintetében, hogy a szórakoztatásról és a poénokról sem feledkezik meg egy pillanatra sem. A Magic Mike amúgy sokkal inkább a főszereplő Channing Tatum, mint Soderbergh személyes projektje. Tatum a film producere is egyben, a történetet pedig az ő fiatalkori élményei ihlették: kora húszas éveiben ugyanis sztriptíztáncosként kereste egy ideig a kenyerét, miközben sportösztöndíjáról lemondva mindenféle vállalkozásokat indítva próbált kitörni - és csak később jöttek a modell- és reklámmunkák, majd a befutás a Step Uppal és az azóta egyre feljebb ívelő hollywoodi karrier.

A Magic Mike sztorijában vélhetően egykori önmagát bontotta szét két figurára: a tejfelesszájú Adam egy félresiklott focikarrier után keresi önmagát és a munkákat, a nagyszívű Mike pedig már jó pár éve nyomja a vetkőzős ipart, miközben egyéb bizniszekbe is belefog, a célja pedig a függetlenség és egy kreatív szakma. Adam véletlenül belefut Mike-ba, aki a pártfogásába veszi a srácot, így pedig nemsokára a trópusi éghajlatú Tampa városának menő férfi sztriptízesei között találja magát, ahol könnyen jön a pénz, könnyen jönnek a nők, és buli az élet. Persze idővel kiderül, hogy semmi sem olyan könnyű, mint aminek látszik, az érzelmek pedig a legnehezebbek egy ilyen közegben.

Bing Bang Media
Bing Bang Media

Klasszikus felnövéstörténet, viszont cseppet sem hagyományosan elbeszélve: meglehetősen ritka, hogy egy beavatássztori ne a beavatandó, hanem a beavató személyén keresztül kerüljön elmesélésre. A film főszereplőjének így csak eleinte tűnik Adam (az őt játszó Alex Pettyfert érdemes lesz megjegyeznünk magunknak) - az igazi főhős itt Mike, aki a fiatalabb sorstárs útján keresztül szembesül a saját életének hazugságaival, amihez még plusz motivációs erőként hozzájön Adam csinos és komoly nővére is. Channing Tatum pedig Mike szerepében végre igazi színész: talán pont egy ilyen személyes sztori kellett hozzá, hogy előjöjjön belőle, de most már késznek tűnik az olyan szerepekre is, ahol nem csak vagánynak és macsónak kell lenni.

Bing Bang Media
Bing Bang Media

A film további érdeme az iróniája, a chippandale-show műfaját és figuráit épp a kellő mennyiségű humorral kezeli: egy pillanatig sem tagadja, hogy kellő színvonalon kivitelezve igencsak erős hatással tud lenni a nőkre, ugyanakkor nem fél megmutatni a figurák és helyzetek színfalak mögötti nevetséges pillanatait sem. Akikről pedig azt hihettük, hogy díszmacsóknak szerződtették őket erre a filmre, azok nagy élvezettel figurázzák ki saját magukat (is), az élen Matthew McConaughey-vel a kiöregedőben lévő sztriptíz-showman szerepében. És hogy Steven Soderbergh-hez is visszatérjünk kicsit: a rendezőnek néhány jelenetben karrierje legjobb pillanatait idézően (és cseppet sem a sablon hollywoodi stílusban) sikerül emlékezeteset és egyedit alkotnia, akár a hangulatteremtés, akár a képkompozíciók, avagy a ritmus és a vágás tekintetében.

Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!


szólj hozzá: Magic Mike - előzetes




Kiknek ajánljuk?

- szép férfitestekre vágyó hölgyeknek
- azoknak, akik azért nem tervezték megnézni, mert azt hitték: csak a szép férfitestekről szól
- akik szeretnék látni Channing Tatumot végre igazi színészként

Kiknek nem ajánljuk?

- akiknek elvi problémái vannak a pénzért vetkőzéssel
- akik egy könnyed vígjátékra vágynak a sztriptízes élet szépségeiről
- akik nem akarják látni Matthew McConaughey-t bőrtangában vonaglani


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.