Alec Baldwin Rómában találja meg ifjúkori önmagát

film filmművészet mozi szórakozás program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Római vakáció Woody Allennel: ezúttal az olasz főváros biztosítja a helyszínt az idős mester történetei számára, aki lassan körbeturnézza Európát a városfilmjeivel. A hangvétel a régi, a hangulat cseppet fásult. Rómának szeretettel, kritika.

Woody Allen régen szinte minden filmjét a lakóhelyén, szeretett városában, New Yorkban forgatta. Egy ideje azonban előszeretettel készít filmeket Európában, sőt a 2005 óta forgatott nyolc mozijából hét az öreg kontinensen készült: a Match Point, Füles, Kasszandra álma, Férfit látok álmaidban négyes Londonban, a Vicky Cristina Barcelona nyilván Barcelonában, az Éjfélkor Párizsban pedig értelemszerűen a francia fővárosban.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

Ehhez a sorhoz csatlakozott most a Rómának szeretettel, amelyre a hírek szerint kimondottan Róma városa kérte fel a rendezőt, miután látták az idegenforgalmi reklámfilmnek sem utolsó Éjfélkor Párizsbant. Talán ezért is van az, hogy míg a párizsi és barcelonai filmekben (sőt a londoni filmek nagy részében is) fontos szerepet kapott maga a város, a helyi társadalom, a hagyományok és a mentalitás, addig itt Róma csak háttér. Mintha nem lett volna Woody Allennek saját, személyes (akár kitalált) története a városról, hanem egyéb ötleteit applikálta volna a megbízáshoz, mindegyikbe téve néhány olasz szereplőt és turistalátványosságot.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

Ezt az érzést erősíti az a tény is, hogy a filmben nem egy, hanem négy darab Rómában játszódó történetet láthatunk, amelyek párhuzamosan futnak egymás mellett, és nem is függenek össze. A két szellemesebb sztori egyike egy olasz kisemberé (Roberto Benigni hozza a formáját), aki egy nap arra ébred, hogy híresség lett belőle, ami pedig ezután következik, az nem más, mint egy görbe tükör napjaink celebkultusza elé. A másik történet egy Rómába a feleségével érkező amerikai operarendezőé (Woody Allen hosszú évek után ismét szerepet vállalt a kamera előtt is), aki a lánya olasz jövendőbelijével és annak szüleivel megismerkedve megfejti a titkot, hogy miért tud mindenki jobban énekelni a zuhany alatt.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

A két vontatottabb és csak egy-két jó poént felvonultató történetszálból az egyik olyan, mintha Karinthy Frigyes: Találkozás egy fiatalemberrel című novellájának adaptációja lenne: benne a középkorú építészt játszó Alec Baldwin tér vissza ifjúsága helyszínére és éli újra fiatal önmagával (Jesse Eisenberg) az akkori emlékeket és szerelmeket. A másik pedig egy naiv vidéki fiatal párocska római kalandjait mutatja be: a fővárosba érkezve elkeverednek egymás mellől, és az ifjú férj egy dögös prosti (Penélope Cruz) oldalán kénytelen átvészelni a félreértéseket, a csinos feleség pedig egy filmsztárral keveredik félreérthető helyzetekbe.

A négy történet mindegyike ízig-vérig Woody Allen-es: jobb pillanataikban a rendezőlegenda nagy filmjeinek szenzációs humorát és az emberi természettel kapcsolatos éles megfigyeléseit idézik, gyengébb jeleneteikben pedig azt a fásult rutint, amivel Woody Allen évente gyártja az újabb és újabb filmjeit - mintha már nem is azért készítené őket, mert mondanivalója van, hanem pusztán a filmcsinálás öröméért. Ettől függetlenül persze a Rómának szeretettel még így is kellemes kikapcsolódást jelent egy késő nyári estére.

Kiknek ajánljuk?

- akik szeretik Woody Allen európai "városfilmjeit"
- akik egy kis könnyed kirándulásra vágynak Rómában
- akik megnéznék Penélope Cruzt dögös prostiszerepben

Kiknek nem ajánljuk?

- akik Woody Allentől a régi filmjei frissességét várnák el
- akik arra számítanak, hogy a történetben kiemelt szerepet kap Róma városa
- akik nem szeretik a több szálon futó és ezeket nem összekapcsoló filmeket

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.