fesztivál koncert szórakozás gasztronómia program programajánló busójárás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szép a tél, de köszönjük, februárra kábé épp elege van belőle mindenkinek. Itt az ideje búcsúzni tőle - stílusosan. Például Mohácson a busókkal, vagy a Millenárison a Holdújév fesztiválon. De nem csak emiatt lesz érdemes kimozdulnod a négy fal közül. Íme a Life.hu legjobb programtippjei a gasztrokalandok kedvelőinek, vagy azoknak, akik igényes, fülbemászó muzsikát szeretnének hallgatni.

Budapest

1. VI. Budapesti Mangalica Fesztivál

A Mangalica Fesztivál 2008 óta országos programsorozattá nőtte ki magát. Az ingyenesen látogatható rendezvényen az érdeklődők közvetlenül találkozhatnak az ország minden pontjáról érkező tenyésztőkkel és őstermelőkkel, sok esetben attól veheted meg a terméket, aki előállította azt. A rendezvényt a népzenei programokon, bábos mókázáson túl olyan muzsikát játszó zenekarok színesítik, mint a 4 Chestra, Buzsoo Zsuzsa és Zenekara, vagy a Blackberry Jam Combo.

Mikor?
2013. február 8-10.
Hol?
Budapest, Szabadság tér
Bővebb infó: http://www.mangalicafesztival.hu/

Forrás: MTI / Kálmándy Ferenc
Forrás: MTI / Kálmándy Ferenc


2. Holdújév fesztivál a Millenárison

Köszöntsd a tavaszt 2013. február 10-én, a Holdújév fesztiválon, a Millenárison. A kígyó évének első napján távol-keleti és magyar művészek koncertekkel, előadásokkal, akrobatikus show-val várják az érdeklődőket. A családi programok mellett megismerkedhetsz az ősi kínai gyógymódokkal, lesznek sportbemutatók és közös gyakorlásban is részt vehetsz - a mozogni vágyók tai-chi és qigong egészségmegőrző gyakorlatokat végezhetnek. Az érdeklődők egy felejthetetlen kínai teaszertartásnak is részesei lehetnek.

Mikor?
2013. február 10.
Hol?
Budapest, II. kerület, Millenáris
Bővebb infó: http://www.holdujev.hu/

3. Nosztalgiázz és bulizz egy nagyot!

Neked is ismerősen csengenek a "Neked írom a dalt", "Egy elfelejtett szó", "Fiú" című slágerek? Akkor ott a helyed a hónap egyik legnagyobb buliján az LGT koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Karácsony János, Presser Gábor, Solti János és Somló Tamás ad koncertet. A legendás banda közel harminc éve nem lépett fel hagyományos koncerthelyszínen. Most az Aréna falain belül hallgathatod meg leghíresebb számaikat.

Mikor?
2013. február 15., 20:00
Hol?
Papp László, Budapest Sportaréna
Bővebb infó: http://www.lgt.hu/

4. I. Budapesti Halfesztivál

Szereted a finom halakat, és az egészséges táplálkozás elkötelezett híve vagy? Ha nem, az sem baj, attól még érdemes kilátogatnod az I. Budapesti Halfesztiválra. A szervezők célja, hogy népszerűsítsék a hazai halfogyasztást, és felhívják a figyelmet élő vizeink, elsősorban a budapesti Duna-szakasz védelmére. A rendezvényen lesz halászléfőzés bor-és pálinkakóstolóval, szépségverseny és utcazenészek fesztiválja. A kulináris élvezetek mellett fiatal jazzegyüttesek és Harcsa Veronika koncertje gondoskodik majd a remek hangulatról. A szervezők a kicsikre is gondoltak: amíg a felnőttek kóstolgatnak, a nebulókat gyermektáncház várja. Az igazán különleges ízek szerelmesei a hazai étkek mellett közelebbről megismerkedhetnek az ázsiai konyha halas remekeivel is.

Mikor?
2013. február 15-17.
Hol?
Budapest, Erzsébet tér, Akvárium Klub
Bővebb infó: http://www.budapestihalfesztival.hu/

Vidék:

1. Jégvirág Fesztivál és Csokoládé Karnevál Pécsen

Ha egy igazán kreatív programokban gazdag téli hétvégére vágysz, akkor februárban ne hagyd ki az I. Jégvirág Fesztivált Pécsen, ahol jégszoborépítéssel, fényfestéssel és koripályás diszkóval csábítják az érdeklődőket a Zsolnay Kulturális Negyedben. Az ingyenes rendezvényen - belépőjegyet csak a Pirogránit Koripályára és a Csokoládé Karnevál eseményeire kell váltani - többek között lesz interaktív jégszínházi előadás, családi maszkabál, Mystery Gang koncert, gyerekeknek szóló előadás Rutkai Borival. A koripályán igazán különleges hangulatban korcsolyázhatsz: Boka Gábor és a Bóbita bábszínház művészei a századforduló hangulatában adnak elő majd élőképeket. A fesztivál keretein belül megrendezett I. Pécsi Csokoládé Karneválon csokoládéműhelyek mutatják be a nyalánkságokat, a guszta termékeket meg is vásárolhatod, az igazán ínyencek csokoládé-bor párokat is kóstolhatnak.

Mikor?
2013. február 1-3.
Hol?
Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed
Bővebb infó: http://pecs.varosom.hu/programok/fesztivalok/Jegvirag-Fesztival.html

2. Busójárás Mohácson

Torzonborz busóbundák, álarcok mögé bújt felnőttek, színes forgatag vár ezen a hétvégén, ha a Duna-parti várost, Mohácsot választod úti célul. Búcsúztasd a zord telet és várd a tavaszt a kereplőkkel, kolompokkal felszerelt busókkal. A legenda szerint a mohácsi sokácok ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek, ahonnan a folyón átkelve, álruhába bújva tértek vissza, rajtaütöttek a babonás törökökön, akik megijedtek az ijesztő maskarába bújt emberektől, és fejvesztve menekültek el a városból. A népművészeti és kézműves vásár mellett lesz "Vigasság a busókkal" maszkfaragó bemutató, korongozás, farsangi játékok, sokacbab-főzés, moldvai táncház, műsoros Sokac-bál és még sok-sok érdekes program. Ne hagyd ki az esemény fő látványosságát, a farsangvasárnapot: ezen a napon mintegy ezer birkabundás, álarcos busó vonul végig a városon, hogy a főtéren farsangolásba kezdjen a közönséggel. Sötétedéskor meggyújtják a tér közepén elhelyezett óriási máglyát, hogy a lángok elégessék a telet jelképező koporsót. A szimbolikus télűzés a zárónapon, húshagyókedden is megismétlődik: az éj közepén elhamvadó parázs egyúttal a farsangot is búcsúztatja.

Mikor?
2013. február 7-12.
Bővebb infó: http://www.mohacsibusojaras.hu/

Forrás: MTI / Máthé Zoltán
Forrás: MTI / Máthé Zoltán

3. Fonyódi Kolbászfesztivál

Szereted a gondosan elkészített, finom kolbászokat? Ha a válaszod, igen, akkor különleges élményben lehet részed a Balaton egyik legnagyobb gasztronómiai programján. A Városi Sportcsarnok ilyenkor megtelik guszta kolbászokkal és jobbnál jobb pálinkákkal. Az ízlelőbimbókat csiklandozó versenyszámok mellett rengeteg programmal szórakoztatják az érdeklődő közönséget: koncerteken, népzenei és néptáncelőadásokon, utcabálon táncolhatod le a bevitt kalóriákat.

Mikor?
2013. február 8-9.
Hol?
Fonyód, Városi Sportcsarnok
Bővebb infó: http://kolbaszfesztival.info/j/

4. Miskolci Kocsonyafesztivál

A XIX. századra datálható legenda szerint egy miskolci borospincében tárolt kocsonyába beleugrott és benne is maradt egy béka. Hála a figyelmetlen pincérnek, az étel így került a vendég elé, aki jó humorérzékkel vette tudomásul, hogy az étekben egy béka néz vele farkasszemet. A történet híre később képeslapok és ajándéktárgyak formájában terjedt tovább. Az idei fesztivál díszvendége Kassa lesz. A gyermek- és családi programok mellett színházi előadások, koncertek, gasztronómiai bemutatók, kóstolók, ismeretterjesztő előadások, képzőművészeti kiállítások és az elmaradhatatlan miskolci kocsonya várja a kulináris élmények rajongóit.

Mikor?
2013. február 22-24.
Bővebb infó: http://www.kocsonyafesztival.hu/

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.