Budapest Park beszámoló koncert Gogol Bordello
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Ja, ő az, aki a Macskajajban énekelt, ugye?" - hát majdnem. Tény, hogy az énekes-frontembert, a gyakran félmeztelen Eugene Hützöt és bandáját nehéz elfeledni: és nemcsak az általuk teremtett cigánypunk zenei műfaja, hanem őrültebbnél őrültebb koncertjeik miatt is. Gogol Bordello szombat este lépett fel a Budapest Park színpadán - azóta próbáljuk feldolgozni.

Gogol Bordellóval való kapcsolatom három éve kezdődött. Egy nyári kánikula idején. Tulajdonképpen egészen más okból kerültem akkor a Sziget színpada elé - aztán mégis ottragadtam. Eugene Hütz és csapata ugyanis olyan eszelős hangulatot teremtett, hogy még a mellettem álló férfiú is - aki amúgy kizárólag a söröspoharával kel táncra olykor - feszesen bólogatott és járatta lábát erre a gipsypunknak kikiáltott zenére.

/1406/Gogol2014616163551

Az egyébként New Yorkból származó zenekar meglehetősen multikulti: a vokalista-dobos, a zenekar egyedüli női tagja japán és skót gyökerekkel büszkélkedhet, maga a frontember ukrán-német, a basszgitáros pedig etióp származású. Nemcsak megjelenésükben játszanak rá erre a punkos-balkános vonalra - zenéjükkel műfajt teremtettek, koncertjeik hangulatát pedig nem hiába illetik az őrült jelzővel.

Idén a sör ment, a vodkaszóda jött... Egyik pillanatban még azt számolgattam, mennyit késnek, majd az óriási ovációra eszméltem, és már a közepébe is csaptak az új lemez első számával, a We Rise Againnel. Ezzel:

Söröspoharak repültek, kezek emelkedtek, nemsokára pedig végre a póló is lekerült Eugene Hützről és indulhatott a megőrülés. Imádom a tömeget nézni ilyenkor: nemcsak a kétgyerekes családapa ropta kisfiával a nyakában, de a tizen- és az ötvenéves egymás mellett, egy emberként ugrált rá. Ritka ilyet látni, TÉNYLEG mindenki táncolt!

Igazából a tavaly megjelent Pura Vida Conspiracy című albumukat érkeztek népszerűsíteni, de azért olyanok is szóltak, mint a jó öreg Start Wearing Purple (itt tényleg mindenki megvadult), Alcohol, Think Locally, Fuck Globally és a Wonderlust King. (Nem, a Super Taranta nem. Ezúton is szeretnék hangot adni kolléganőm legnagyobb fájdalmának!)

Gogol Bordello tehát ismét odatette magát: nem kellett Nagyszínpad vagy Sziget, a cigánypunk mindenhol ugyanúgy működik. Aki csak most kezd el ismerkedni az együttessel, nyugodt szívvel ajánlom, nézzen el rá egyszer. Megéri.

Majka: "Úgy kell majd bottal agyonütni, nyugi..."http://www.life.hu/kult/20140613-kulturcsemege-majkaval-a-kozelgo-budapest-parkbeli-koncert-elott.htmlJúnius 20-án a Budapest Park Nagyszínpadán lép fel Majka&Curtis, akik 2014 egyik jelentős könnyűzenei díjkiosztóján, a 22. BRAVO OTTO-gálán Az év együttesének járó díjat zsebelték be - egy évvel azután, hogy Belehalok című számukért is hazavihettek már egy arany indiánt. Kult--A legjobb hűsítő programok kánikulában http://www.life.hu/kult/20140611-programok-gyerekeknek-a-nyari-szunetre-dino-kiallitassal-miniverzummmal-sziklamaszassal.htmlAmikor kint tombol a hőség, szervezz olyan programokat a családnak, ahol a hűs falak között fantasztikus élményekkel gazdagodhattok. Íme a Life.hu ajánlatai, ha kánikulában is kimozdulnál!KultOrigoLeváltják Jack Bauert?http://www.life.hu/kult/20140616-a-24-sorozat-foszereplojet-jack-bauert-azaz-kiefer-sutherlandet-levalthatjak.htmlRobert Cochran, a 24 alkotója szerint elképzelhető, hogy a sorozat Kiefer Sutherland nélkül folytatódik és az egyik női szereplő ugorna be a helyére. Reméljük, ez csak egy homályos találgatás!KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.