Luca napjától karácsonyig megtudhatod, ki is lesz a párod

Forrás: Thinkstock -
szerelmi jóslat férfinév boszorkány Luca-nap pasi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Téli estéken megnő a vágyunk arra, hogy a párunkkal bekuckózva tölthessük az időt. Akinek nincs párja, most találhat, hiszen Luca napjának reggelén indul a nagy szerelmi jósda!

Nemrég megírtuk, hogy András napján gombócokból főzhetjük ki a leendő párunk nevét. Most még csak gombóc sem kell hozzá, csupán egy gyertya, 12 papírdarab és sok-sok türelem! Ez a jóslás ugyanis 12 napon át tart, egészen december 24-e reggeléig - aznap tudod meg, milyen keresztnevű pasit rendelt neked a sors.

Így végezd el ezt a szerelmi jóslást:

Vegyél 12 cédulát.
Mindegyikre írd fel egy-egy pasi nevét.
Gyűrd papírgalacsinokká a cetliket, hogy még csak véletlenül se tudd elolvasni.
Tedd szép tálkába - majd 12 napon át húzz ki belőle egyet-egyet.
Az elsőt Luca napjának reggelén, december 13-án válaszd ki.
A kihúzott papírt, anélkül, hogy elolvasnád, kinek a neve szerepel rajta, égesd el a gyertya lángján.
Az utolsó cédula december 24-én már csak egyedül árválkodik a táladban.
Bontsd ki - ilyen nevű lesz a párod - a dolgok mai állása szerint!

Forrás: Thinkstock

A párjósló babona kulturális gyökere

Volt egy keresztény lányka, aki felajánlotta magát Jézus jegyesének (apácának), cserébe édesapja meggyógyulásáért. Amikor az apja valóban meggygógyult, a fogadalom ellenére hozzá akarta adni egy pogány kérőhöz a lányt. Csakhogy Lúcia inkább megvakította magát, mintsem hogy férjhez menjen. (Ezért Szent Lúcia a mai napig a szemfájósok védőszentje is.) Mivel emléknapja az év legsötétebb időszakára esik - amikor leghosszabban garázdálkodhatnak az éj leple alatt a démonok és boszorkányok -, a népszokásban fordított analógiával kezdték újrajátszani a férjhez menni nem akaró lány történetét. Így lett épp a párválasztó jóslás kezdőnapja Luca-nap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.