Hiába generációja legkiemelkedőbb színészeinek egyike, hiába játszott pazar szerepeket, hiába jelölték többször, Leonardo DiCapriónak még mindig nincs Oscar-díja, az ezen való poénkodás pedig lassan az internet leggazdagabb mémforrásává növi ki magát. Leo idén újra nekifut A visszatérővel, de mi addig is megmutatjuk: mi mindenért érdemelte volna már meg eddig is az Oscart.

Gilbert Grape 

A pelyhedző állú DiCaprio ezzel a szereppel tűnt ki először a filmvásznon, és rögtön Oscarra is jelölték érte, mindössze 19 évesen. A főszereplő Johnny Depp értelmi fogyatékos öccsét alakította bravúrosan, az ilyen típusú szerepeket pedig köztudottan imádja az Akadémia, szóval inkább az lehetett a bibi, hogy esetében már a jelölést is óriási jutalomnak gondolták ekkoriban. Vagy hogy „fullba’ nyomta a kretént”, ami sose jó módszer, mint azt a Trópusi vihar-ból tudhatjuk. 

Aki az Oscart kapta helyette: Tommy Lee Jones A szökevény-ért. 

Egy kosaras naplója 

Két évvel később Leo ismét nagyot alakított a drogfüggő középsulis kosársztár szerepében, de a filmet valamiért nem szerették a díjkiosztókon, és ő maga sem kapott érte semmilyen egyéni elismerést – pedig bőven megérdemelte volna, olyan drámai lelki és fizikai utat jelenített meg a vásznon. A film legalább idővel kultstátuszba emelkedett. 

Aki az Oscart kapta helyette: Nicolas Cage a Las Vegas, végállomás-ért. 

Kapj el, ha tudsz 

Az álomszerep: egy szélhámos, aki folyamatosan új szerepekbe bújik, miközben belül csak mások életére és szeretetre vágyik, ráadásul mindez Spielberg rendezésében... DiCaprio nagy élvezettel és emlékezetes módon brillírozott is a filmben, de csak Golden Globe-ra jelölték érte, Oscarra nem. És még azt se nyerte meg. 

Aki az Oscart kapta helyette: Adrien Brody A zongoristá-ért 

Aviátor

Martin Scorsese és DiCaprio több emlékezetes filmet is készített együtt, de mind közül talán ez állt a legközelebb ahhoz, hogy Leónak végre egy színészi Oscart is hozzon. Főleg, hogy a szerep is nagyon Oscar-kompatibilis volt: egy valóban élt legendás személyé, aki a semmiből küzdötte fel magát milliomossá és az aranykor Hollywoodjának meghatározó figurájává, hogy aztán magányosan, megőrülve haljon meg. Első számú esélyesnek is számított a díjkiosztón, de aztán... 

...aki az Oscart kapta helyette: Jamie Foxx a Rayért.

Véres gyémánt 

Kevesen tartják számon Leonardo DiCaprio nagy alakításai között, és maga a film tényleg nem volt különösebben emlékezetes (noha rossz sem), ő viszont megmutatta benne, hogy egy klasszikus hollywoodi szereptípus, a sármos-magányos, Humphrey Bogart-féle hős is kiválóan megy neki. Oscarra jelölték érte, de igazi esélye nem volt a győzelemre a film középszerűsége miatt.

Aki az Oscart kapta helyette: Forest Whitaker Az utolsó skót királyért.

Django elszabadul

Quentin Tarantino majdnem megcsinálta: a kultrendező szeret olyasmiket kihozni a színészeiből, amiket korábban mások még soha (vagy már nagyon régen...), és ez DiCaprio esetében például az Oscar lehetett volna. Ezúttal a legjobb mellékszereplők között, hisz az általa játszott szadista rabszolgatartó ültetvényes a látványos jelenetei ellenére csak mellékfigura volt Tarantino westernjében. És noha a teljesítménye indokolta volna a jelölést, pechjére akadt egy még nála is látványosabban csillogó mellékszereplő a saját filmjében is, így... 

... aki az Oscart kapta helyette: Christoph Waltz a Django elszabadulért.

A Wall Street farkasa

Ismét Scorsese-rendezés, ismét egy fergeteges alakítás a tőzsdevilágot átverő szerencselovag szerepében, de vígjátékért szinte sosem adnak Oscart, pláne nem olyan vetélytárssal szemben, mint akihez végül a szobor került. Pedig ebben az évben DiCaprio akár két díjat is hazavihetett volna, hisz producere is volt A Wall Street farkasának, de azzal sem nyert. (Vígjátékért szinte sosem stb.) 

Aki az Oscart kapta helyette: Matthew McConaughey a Mielőtt meghaltamért. 

+1 A visszatérő

Idén talán minden eddiginél nagyobb az esélye DiCapriónak, hogy végre hazavihessen egy Oscart, és véget vethessen az örök viccelődésnek. Nincsenek veszélyesen izmos vetélytársai, a jelölést eredményező filmnek magának is komoly sansza van az Oscarra, A visszatérő embertelen forgatási körülményeinek legendája is neki segít, és persze most is lenyűgözőt nyújtott, ha ezúttal teljesen más, eszköztelenebbül és inkább a testével játszva, a jelenléte erejét használva — mert ebben a filmben erre volt szükség. Szóval ha tényleg megkapja végre az Oscart, senki ne kezdje el mondogatni, hogy nem is a legjobb alakításáért, ez csak kárpótlás stb. A kedvenc mémforrásunkat is tudni kell méltósággal elveszteni.