19 érdekesség Indiana Jonesról és Az elveszett frigyláda fosztogatóiról

Forrás: giphy.com -
különlegesség érdekesség Az elveszett frigyláda fosztogatói Indiana Jones
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Április 14-étől újra látható nagyvásznon, moziban Az elveszett frigyláda fosztogatói, ez alkalomból pedig összegyűjtöttünk egy nagy adag érdekességet Indiana Jones első, és talán máig legemlékezetesebb kalandjáról.

1. A főhős neve a forgatókönyvekben még Indiana Smith volt. Csak a forgatás első napján változtatták meg Jonesra.

Forrás: giphy.com

2. A film forgatási szüneteiben a rendező Steven Spielberg egy közös forgatókönyvön kezdett el dolgozni Harrison Ford feleségével, Melissa Mathisonnal. Ebből lett később az E.T. - A földönkívüli.

3. Színészek, akik esélyesek voltak Indiana Jones szerepére: Jeff Bridges, Jack Nicholson, Nick Nolte, Tom Selleck, Steve Martin(!), Chevy Chase(!!!), Sam Neill. Harrison Fordot végül mindössze a forgatás előtt három héttel választották ki.

4. A film forgatása a következő fő helyszíneken zajlott: Tunézia, Franciaország, Kalifornia, Hawaii és az arizonai sivatag.

Forrás: giphy.com

5. A film elején látható áttűnés, amikor a Paramount Pictures hegycsúcsot ábrázoló logója átmegy egy filmbeli domborulat látványképébe, később védjegy lett az összes Indiana Jones-filmben.

6. A híres és híresen vicces jelenet, amiben Indy egyszerűen lelövi a karddal látványosan hadonászó turbános bérgyilkost, eredetileg nem így szerepelt a forgatókönyvben. Eredetileg egy sokkal bravúrosabb akciójelenet végén győzte volna le őt Indiana Jones, de a stábon végigmenő gyomorrontás miatt mindenki legyengülve érkezett az aznapi forgatásra, így esély sem volt megvalósítani azt a tervet. Végül Harrison Ford javaslatára egyszerűsítettek, a filmtörténet egyik leghíresebb poénját hozva létre.

7. Indiana Jones kalapja az egyik leghíresebb londoni kalapüzletből, a Herbert Johnsonból származik, és egy úgynevezett ausztrál modell. Persze a forgatásra viseltessé kellett tenni, így előtte jó sokat gyűrögették, valamint jelentős időt töltött Harrison Ford és a jelmeztervező feneke alatt is.

Forrás: giphy.com

8. A film elején Indyt „üldöző” sziklatömb elől valóban, a forgatáson is el kellett futnia Harrison Fordnak (persze a szikla igazából üveggyapotból volt, de így is jelentős súlya volt). Ráadásul a jelenetet tízszer vették fel egymás után, így a kimerült botladozása nem megjátszott.

9. Harrison Ford pedig nemcsak ezt a jelenetet, de szinte a teljes filmet kaszkadőri helyettesítés nélkül csinálta végig.

10. A Lelkek Kútja-jelenetben a rengeteg tekergőző kígyó valódi: összesen 7000 darabot szállítottak oda a forgatás kedvéért. Természetesen a többségük nem volt mérgező, de a közelikhez szükség volt néhány igazi, veszélyes kobrára is.

Forrás: giphy.com

11. A filmben íróként és producerként közreműködő George Lucas két korábbi filmjére is rejtett el utalásokat Az elveszett frigyláda fosztogatóiban. A THX 1138 címében rejlő számokat az egyik náci katona hangszórón sorolja.

12. A Csillagok háborúja két híres droidja, R2D2 és C3PO pedig fali ábrába csempészve bukkan fel az egyik jelenetben.

13. Összesen 64-en halnak meg a filmben, ebből 11-en Indy kezétől.

Forrás: giphy.com

14. A világ legnagyobb filmes adatbázisa, az IMDb oldalán a nézők szavazatai szerint Az elveszett frigyláda fosztogatói minden idők legjobb filmjeinek listáján a 36. helyen áll.

15. A filmet 8 Oscar-díjra jelölték, és noha ott volt a legjobb film és a legjobb rendezés kategóriájának esélyesei között is, végül csak 4 kisebb elismerést vihetett haza (látványtervezés, hang, vizuális effektek, vágás).

16. Amerikában 1981 nyarán mutatták be a filmet, a magyar mozikba pedig ma már elképzelhetetlenül sok idővel később, 1985 őszén érkezett meg.

Forrás: giphy.com

17. A film költségvetése 18 millió dollár volt, amiből sikerült 400 millió dolláros bevételt termelni.

18. Az elveszett frigyláda fosztogatóihoz eddig három folytatás készült, sorrendben: Indiana Jones és a végzet temploma (1984), Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989), Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (2008).

19. És lesz még több is: 2019-ben jön a már bejelentett, ötödik Indiana Jones-film, ezúttal is Spielberg rendezésében és Harrison Ford főszereplésével. Noha a legutóbbi folytatásban erősen úgy tűnt, hogy a végén Ford átadja a stafétát ifjabb kollégájának, Shia LaBeouf-nek, most mégis azt nyilatkozzák sorban az alkotók, hogy Indiana Jones nem James Bond: őt csakis egyetlen színész játszhatja el. Aki 77 éves lesz 2019-ben…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.