A péntek 13. egy olyan nap, amiről rengeteg sztori és babona kering szerte a világban. Sokan hisznek bennük, és legalább ugyanennyien tartják hülyeségnek, de mégis csak mindenki foglalkozik vele. 

A 19. század közepe óta hirdetik szerencsétlen napnak a péntek 13-át, ugyanis 1868. november 13-án (pénteken) hunyt el egy híres olasz zeneszerző, Gioachino Rossini. A halálát követő évben életrajzi könyvet írtak róla, amelyből az is kiderült, hogy Rossini pont tizenhárom barátja társaságában veszítette életét, ez pedig többeket is megihletett.

Sokan nekifutottak már a péntek 13-as babona feltárásánal, de nagyon kevés az olyan írásos emlék, amelyben a péntek és a 13-as dátum együtt szerepel. Külön-külön viszont több történet is kering róluk:

Mivel az ókorban a 12-es szám szimbolizálta a tökéletességet (12 hónap, 12 csillagejgy, 12 apostol), ezért a 13-as számot nem igazán kedvelték már akkor sem, hiszen a 12-es mágiájának megtörése spirituális rombolásnak számított akkoriban. 

Rengeteg nép kultúrájában van jelen a péntek 13 körüli félelemForrás:Dreamstime

De a péntek körül is keringenek történetek. A régi babonák szerint aznap nem szabad utazni házasságot kötni vagy költözni. Gyógyszert szedni sem érdemes, mert ezen a napon nem hatnak. Az sem sokat segített a péntek megkedveltetésében, hogy sokáig ez volt a hóhér napja, vagyis minden halálraítéltet pénteken végeztek ki.

Ázsiában például inkább a négyes szám a mumus, ugyanis ha a 13-as szám számjegyeit összeadjuk, akkor négyet kapunk. Nem is szeretnek semmiből négyet vásárolni vagy tartani az otthonaikban, mert az bizony veszélyes. 

A Tarot kártyában a 13-as a halál lapja. Bár azon vitatkozhatnánk, hogy mi volt előbb: a babona, vagy a kártya? Hiszen ha a babona szülte a kártyát, akkor nincs ebben semmi meglepő. 

Mit tegyél, ha mégis csak babonás vagy?

  • Minden üzletbe bal lábbal lépj be, és minden küszöböt bal lábbal lépj át. 
  • Vess kétszer 13 keresztet. Először abban a sorrendben, ahogy a katolikusok csinálják, aztán fordítva, ahogy a görög-keleti vallásban szokás. 
  • Örülj, ha fekete macskát látsz, ugyanis ezen a napon nem szerencsétlenséget hoz, hanem éppen az ellenkezőjét.