Április 29-én ünnepli hatvanadik születésnapját a nyolcvanas-kilencvenes évek egyik első számú hollywoodi női sztárja és szépségideálja, a porcelánbőrű és igéző kisugárzású Michelle Pfeiffer. Az utóbbi években új típusú szerepekben magát újra kitaláló színésznőt a legemlékezetesebb filmjeivel ünnepeljük.

A sebhelyesarcú (1983)

A világ Al Pacino barátnőjeként ismerte meg Michelle Pfeiffert: neki simán elhittük, hogy első ránézésre egy életre beleszeret a durva lelkű gengszter, és később a kokainban gazdag házastársi mindennapjaik is igencsak erősek voltak.

Veszedelmes viszonyok (1988)

A szerelmi intrikákkal teli kosztümös klasszikusban Michelle Pfeiffer játszotta azt az erényes feleséget, akire John Malkovich csábítója kiveti a hálóját – amibe végül maga is belegabalyodik. Pfeiffer alakítása pedig mindezért élete első Oscar-jelölést érte.

Azok a csodálatos Baker fiúk (1989)

A második Oscar-jelölés aztán rögtön egy évvel később érkezett: nem csak az énektudását csillogtatta meg ebben a különleges zenés filmben, de még egyszerre két Bridges (Jeff és Beau) vágyának tárgya is volt.

Batman visszatér (1992)

Sokan felvették azóta a Macskanő tapadós fekete ruciját, de senkinek nem állt olyan jól, mint Michelle Pfeiffernek – ráadásul meggyőző volt nem csak szuperhősként, de szétcsúszott életű hétköznapi emberként is a filmben.

Az ártatlanság kora (1993)

A kosztümös filmek mindig is jól álltak Michelle Pfeiffernek: a klasszikus szépsége ezekben különösen ragyoghatott, és ahhoz is nagyon értett, hogy fegyelmezett külső és viselkedés mögött mutassa meg apró gesztusokkal a feszítő érzelmeket. Ebben a filmben ráadásul olyan alkotók partnereként, mint Martin Scorsese és Daniel Day-Lewis.

Veszélyes kölykök (1995)

Az egyik betétdala (Coolio: Gangsta's Paradise) talán még ismertebbé vált, mint maga a film, pedig Michelle Pfeiffer nagyot játszott a katonából tanárnővé lett, gettókölyköket felemelni próbáló hétköznapi hős szerepében.

Csillagpor (2007)

A kétezres évek elején Michelle Pfeiffer egy hosszabb szünetet tartott a karrierjében, és utána új típusú szerepekben tért vissza: a legtöbször már nem ő a főhős, de mindig különleges és erős nőket alakít, gyakran gonoszokat is. A Csillagporban például ősöreg boszorkányt, aki egy csillag fényére vadászik, de mindenképp említést érdemel a Hajlakkban, az Éjsötét árnyékban, vagy a Gyilkosság az Orient Expresszen című moziban nyújtott teljesítménye is. Legközelebb pedig a legújabb trendnek megfelelően szuperhősfilmben láthatjuk majd: ő lesz az eredeti Darázs (Hangya és Darázs).