A mai napon ünnepli 65. születésnapját őfelsége egykori titkosügynöke, a sármos ír szívtipró, Pierce Brosnan, aki azért James Bondon kívül is tekintélyes filmes karriert mondhat magáénak: videós összeállításunk a bizonyíték!

Remington Steele (1982-1987)

Miután a legendás brit gengszterfilm, a Hosszú nagypéntek egy kicsi, szöveg nélküli, de fontos szerepében bemutatkozott (IRA-terroristát játszott), Pierce Brosnan sokáig leginkább a tévéképernyőn volt látható. A leghíresebb szerepe ebből az időszakból a Remington Steele krimisorozat, amiben egy olyan magánnyomozót alakított, aki korábban mestertolvaj volt, és aki a partnernőjével folyamatos és termékeny szakmai és romantikus feszültségben dolgozott.

Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van (1993)

Hollywoodban Robin Williams híres komédiája tette igazán ismertté Pierce Brosnant, amiben a fő ellenfelet játszotta: az exfeleség új pasiját, aki az elvált, a gyerekei mellett maradásért még magát dadának kiadni is képes apuka terveinek tenne keresztbe már pusztán a létével is. Meg azzal, hogy olyan bájgúnár. És igazából nem is szereti a gyerekeket!

Aranyszem (1995) és még három James Bond-film

Pierce Brosnan kapcsán mindenkinek James Bond ugrik be először, hiszen összesen négy filmben formálta meg a 007-es titkosügynököt, és hozta vissza a filmszéria renoméját a nyolcvanas évek hanyatló tendenciái után. És talán ő volt a legsármosabb minden James Bond közül, aki egyben hidat is jelentett a Roger Moore-féle komolytalan szépfiú és a Daniel Craig-féle macsó akcióhős között.

A Thomas Crown-ügy (1999)

Még javában szerepelt a James Bond-filmekben, így az aktuális mozis szupersztárok egyike volt Brosnan, amikor elvállalta a hatvanas évek egyik híres Steve McQueen-filmjének remake-jében a főszerepet: gazdag playboyt alakított, aki végrehajtja a tökéletes műkincslopást, majd utána macska-egér játékba kezd a rá vadászó, csinos nyomozónővel (Rene Russo).

Matador (2005)

James Bond után is van élet, és Pierce Brosnan a 007-es szmoikgjából kibújva gyorsan igyekezett maga mögött hagyni az elegáns és sármos úriember-skatulyáját. Úgyhogy elvállalta egy szécsúszott, kiöregedőben lévő bérgyilkos szerepét ebben a fekete komédiában, és többek között az alábbi videón látható jelenetekkel sokkolta a rajongóit.

Mamma Mia! (2008)

A görög szigeteken ABBA-dalokra előadott romantikus nosztalgiamusicalben Pierce Brosnan az énektudását is megcsillantotta, az idő kérlelhetetlen múlásával pedig itt már nem jelenlegi, mint inkább múltbeli szívtiprót játszott: a főszereplő menyasszony egyik potenciális apukáját.

Szellemíró (2010)

Roman Polanski időskori rendezéseinek egyik legszínvonalasabb darabjában Pierce Brosnan volt Tony Blair: legalábbis nem volt nehéz felfedezni az egyértelmű áthallásokat a gyanús-titkos nemzetközi ügyletekben nyakig lévő, visszavonult angol miniszterelnök szerepében. Aki meg akarja íratni az „önéletrajzát" egy háttérben maradó szellemíróval, és aki bajba keveredik, mikor ez az író a munka közben túl sok mindenre jön rá.