Elhunyt Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió egykori főbemondója

Forrás: Thinkstock -
Magyar Rádió Bőzsöny Ferenc főbemondó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyolcvannyolc éves korában távozott az élők sorából a Magyar Rádió egykori főbemondója, Bőzsöny Ferenc. A szomorú hírt a családja közölte.

Bőzsöny Ferenc 1956-tól 1996-ig dolgozott a rádió bemondójaként, 1988-tól főbemondóként. Már rádiós volt, amikor elkezdte az egyetemi tanulmányait az ELTE magyar–történelem szakán, később magyar nyelvészetből doktorált.

Elhunyt Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió egykori főbemondója Forrás: Youtube/Akoxvlog

A rádiózás mellett a televíziós műsorok készítésében is részt vett, a Delta című műsornak 40 éven át volt a narrátora. Neki köszönhetjük azt is, hogy minden héten más templom harangja szólt a Kossuth rádióban.

2000-ben indította el ugyanis a magyar harangok történetét bemutató sorozatát, ennek köszönhetően hallhatunk mindig más harangszót.

Bőzsöny Ferenc elnyerte a Magyar Rádió és Televízió nívódíját, 1997-ben Kazinczy-díjban részesült. 2000-ben a magyar nyelv ápolásáért és magas szintű közreadásáért a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje elismerést vehette át, 2005-ben Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjat kapott. 2016-ban a Magyar Nyelvtudományi Társaság díszoklevelét vette át – írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.