20 érdekesség a filmvászon leghíresebb bokszolójáról, Rockyról

Forrás: AFP/NurPhoto/Bastiaan Slabbers -
film érdekesség Rocky Balboa mozi Rocky (film)
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már látható a mozikban a Creed II. című film, amelyben Sylvester Stallone immár nyolcadik alkalommal játssza el Rockyt – ráadásul a saját bevallása szerint utoljára. Így nem is találhattunk volna megfelelőbb alkalmat arra, hogy összegyűjtsünk egy nagy adag érdekességet a valaha volt leghíresebb mozis bokszolóról.

1. Rocky teljes mértékben Sylvester Stallone teremtménye: a hetvenes évek közepén Sly még fiatal, ismeretlen színészként próbált meg betörni Hollywoodban, és ehhez a szereplőválogatásokra járás mellett egy másik módszert is választott: forgatókönyvet írt egy külvárosi, lesajnált bokszoló élete nagy kalandjáról. Megszületett Rocky.

2. Stallonét a Chuck Wepner-Muhammad Ali bokszmeccs ihlette meg, amelynek során a sokkal esélytelenebb Wepner általános meglepetésre is nagyon komolyan helytállt a kor szupersztár ökölvívójával szemben.

Forrás: YouTube

3. Rocky hivatalos neve Robert Balboa - a forgatókönyv első változataiban még így is szerepelt. A Rocky becenevet egy másik híres, valóban élt bokszoló, Rocky Marciano ihlette.

4. Stallone forgatókönyve olyan jól sikerült, hogy több stúdió is meg akarta venni tőle, és a kor nagy mozisztárjaival a főszerepben képzeltek el filmet belőle. Csakhogy Stallone ragaszkodott hozzá, hogy ő játszhassa el a főszerepet, és noha sokáig úgy tűnt, hogy akkor nem is lesz film a sztoriból, ez végül karrierje legjobb döntésének bizonyult.

5. Hiszen 1976-ban elkészült a Rocky, és óriási sikert aratott, anyagi és kritikai értelemben is. Három Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb film díjával is, Stallonénak pedig a főszerep és a forgatókönyv egy-egy jelölést hozott.

A Rocky elnyerte a legjobb filmnek járó díjat az Oscar-gálán 1976-ban Forrás: NORTHFOTO/Rex Features/Snap

6. A már említett okok miatt nagyon kis költségvetésű, független produkcióként készült el a Rocky. Olyannyira, hogy hosszú évtizedekig ez volt a legkevesebb pénzből készült alkotás azok között, amelyek elnyerték a Legjobb film Oscar-díját. Ettől a címétől végül két éve a Holdfény fosztotta meg.

7. Olyannyira kevés pénz volt a filmre, hogy a film híres, utcán futós jeleneteit gerillamódszerrel forgatták, azaz nem zárták le a kedvéért az utcákat, és nem volt forgatási engedélyük. Egyszerűen kiküldték Stallonét az emberek közé, és követték egy furgonnal, benne a kamerával.

8. Rocky jellegzetes öltözékét, azaz a félrecsapott fekete kalapot és hosszú bőrkabátot egy philadelphiai turkálóból szedték össze az alkotók.

Forrás: YouTube

9. A filmben Rocky kutyáját Stallone saját házi kedvence, Butkus játszotta. Őt egyébként korábban egyszer el kellett adnia, annyira elfogyott a pénze, és csak a film forgatókönyvéért kapott összegből tudta visszavásárolni.

10. Rocky bokszolói művészneve a filmben „Az Olasz Csődör". A csődör olaszul úgy hangzik: „stallonne".

11. A Rocky-filmek másik állandó, ikonikus képsora a felfutás a philadelphiai művészeti múzeum lépcsőjén. Ez amiatt születhetett meg, mert ekkor számított friss találmánynak a steadicam, aminek segítségével ilyen mozgásokat is le tudtak követni az operatőrök a kép rázkódása nélkül, a feltaláló Garrett Brown pedig közreműködött a Rocky elkészítésében a kameracsapat tagjaként.

12. Ezt a lépcsősort manapság már mindenki egyszerűen „Rocky-lépcsőnek" hívja Philadelphiában.

Forrás: YouTube

13. A nagy siker után természetesen jöttek a folytatások is, eleinte épp három-három évente. A Rocky II (1979), Rocky III (1982), és a Rocky IV (1985) történeteit a címszereplő mellett leginkább Apollo Creed karaktere határozta meg: eleinte nagy ellenfélként, majd barátként és edzőként, a negyedik részben pedig a halálával. Az Apollo haláláért felelős szovjet bokszoló, Ivan Drago (Dolph Lundgren) most a Creed II-ben is fontos szerepet játszik.

14. A Rocky-filmek első szakaszát a rendkívül langyos Rocky V zárta le 1990-ben, amiben még csak végső nagy bunyó sem volt. Az általános rossz fogadtatás miatt ekkor úgy tűnt, végleg elbúcsúzhatnak a mozirajongók Rockytól.

15. A kétezres évek közepén viszont Sylvester Stallone úgy gondolta, feltámasztja a karrierje két legendás karakterét. Így elkészült a John Rambo (2008) és a Rocky Balboa (2006) is, utóbbi pedig minden előzetes várakozásra rácáfoló, gyönyörűen szomorkás hattyúdal lett. A saját szándékai szerint Stallone ebben búcsúztatta el Rockyt egy utolsó meccsel.

Sylvester Stallone mint Rocky Balboa 2006-ban Forrás: AFP

16. Közel 10 évvel később viszont kapott egy ajánlatot: Ryan Coogler rendező megkereste egy Apollo Creed fiáról szóló filmötlettel, amelyben Rockyt is szerepeltetni akarta. Az elképzelései pedig olyannyira meggyőzőek voltak, hogy Stallone rábólintott az ajánlatra.

17. Ezt annak ellenére tette, hogy ebben a produkcióban már csak mellékszereplőként volt jelen, színészként és alkotóként is. A Creed (2016) lett ugyanis az első Rocky-film, amelynek nem Stallone írta a forgatókönyvét, és amelyben már csak a főszereplő bokszoló mentorát játszotta.

18. Ennek ellenére majdnem ez hozta el a legnagyobb sikert számára: a Legjobb mellékszereplő kategóriájában az Oscar-díj legnagyobb esélyesének számított az az évi gálán. Végül nem nyert, így továbbra sincs egyetlen Oscar-szobra sem.

19. A Creed általános sikert aratott, így jöhetett a folytatás. A január 3-a óta a hazai mozikban is látható Creed II-ben a főhős váratlan kihívást kap: az apja gyilkosa, Ivan Drago szintén bokszolóvá lett fia ellen vívhat egy nagy meccset. Ennek sikeres megvívásához pedig természetesen ismét Rocky segítségére van szüksége.

20. Rocky utolsó, a mozivászontól végleg búcsúzó szavai a filmben Adonishoz: „Eljött a te időd."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.