Ha már nemrégiben összeszedtük az előző év filmes kedvenceit, itt az ideje az előretekintésnek is – főleg, hogy 2019 izgalmas évnek ígérkezik a moziban, már az első heteiben is. Így hát listára gyűjtöttük azokat a (lehető legkülönfélébb) filmeket, amelyek kedvéért mi biztosan be fogunk ülni idén a nézőtérre, és azt is megmondjuk, melyikre miért lesz érdemes.

A kedvenchazai bemutató: február 7.

Yorgos Lanthimos rendező már eddig is több mint figyelemre méltó alkotónak számított, de az olyan filmjei, mint A homár vagy az Egy szent szarvas meggyilkolása inkább a művészmozik közönségét varázsolták el a titokzatos szimbolikájukkal és a fojtogató hangulatukkal. Ehhez képest az új filmje tele van sztárokkal, 10 Oscar-díjra jelölték, és egy 18. századi angol királynő körüli személyi-udvarhölgyi-szerelmi ügyek állnak a középpontjában, persze egyedi módon. Hogy ne lennénk rá ezek után nagyon kíváncsiak?

Hidegháborúhazai bemutató: február 14.

Ha már Oscar: rendkívül ritka, hogy egy idegen nyelvű film nemcsak a saját kategóriájában, de a főbb díjakért is versenyben van a hollywoodi vetélytársakkal, és a lengyel Paweƚ Pawlikowski (Szerelmem nyara, Ida) fekete-fehér filmje a legjobb rendező és a legjobb operatőr díjára is jelölést kapott. Ráadásul már nem is kell sokat várnunk erre a történelemmel és zenével átitatott, kelet-európai szerelmi történetre.

Zöld könyv – Útmutató az élethezhazai bemutató: február 21.

Peter Farrelly korábban olyan, altesti humorral gyakran operáló vígjátékok rendezőjeként lett ismert, mint a Dumb és Dumber vagy a Keresd a nőt!, most viszont készített egy komoly filmet is, és minden eddigi visszajelzés alapján remeket. Ráadásul két szuper színésszel a főszerepben: Viggo Mortensen egy olyan olasz–amerikai kidobóembert játszik a filmben, aki elszerződik a Mahershala Ali alakította fekete zongorista sofőrjének – miközben utóbbi a hatvanas évek faji szegregáció sújtotta déli államaiban turnézik.

Bosszúállók: Végjátékhazai bemutató: április 25.

Igen, tudjuk, hogy túl sok manapság a moziban a folytatás és a szuperhősös képregényfilm, de a Bosszúállók nagy-nagy, sok filmet összegző kalandjának második felvonása akkor is eseményszámba megy, és az első rész alapján a minőségre sem lesz panasz. Ráadásul alig várjuk, mi lesz a következménye végül Thanos csettintéseinek, és kiktől kell majd elbúcsúznunk a folytatásban a kedvenc hőseink közül.

Rocketmanhazai bemutató: június 6.

Valami olyat várunk a Rocketmantől, hogy 2019 Bohém rapszódiája legyen, és erre meg is van minden okunk. Egyrészt ugyanabban a korszakban játszódik, egy hasonlóan karizmatikus, különleges és közismert zenész (Elton John) életét véve alapul, és ráadásul az a Dexter Fletcher (Eddie, a sas) rendezte, aki Bryan Singer kirúgása után a Queen-filmet is befejezte.

Oroszlánkirályhazai bemutató: július 18.

Egy generáció óriási kedvence volt rajzfilmes formában, és most egy másik generációé lehet egy új verzióban: a klasszikus Disney-mese a stúdió legújabb üzletpolitikájához igazodva, sok társához hasonlóan, „élő szereplős” módon kel életre – reméljük, a varázsa ettől még megmarad.

Once Upon a Time in Hollywoodhazai bemutató: augusztus 8.

Quentin Tarantino. Leonardo DiCaprio. Brad Pitt. Al Pacino. Ez kapásból négy olyan ok, ami miatt eleve kötelező néznivaló lenne a Once Upon a Time in Hollywood, de ráadásul ez lesz Tarantino első olyan filmje is, amely megtörtént eseményeken alapul, méghozzá a hatvanas évek hírhedt kaliforniai Manson-gyilkosságain.

Jokervárható hazai bemutató: október

Jack Nicholson és Heath Ledger filmtörténeti jelentőségű és Jared Leto ambiciózus, de félrement alakítása után egy újabb fantasztikus színész ölti magára a színes és őrült mosolyt, hogy Batman legnagyobb ellenfelét eljátssza. A Joaquin Phoenix-féle változat ráadásul a hírek szerint teljesen más megközelítést fog alkalmazni, mint az elődei.

Star Wars IX.várható hazai bemutató: december

Az utolsó film, amelyben a Skywalker család története áll a középpontban: ezt ígéri a Lucas film (és az azt tulajdonló Disney stúdió), és ha ennek az ígéretnek az örökké tartó érvényében nem is vagyunk biztosak, az bizonyos, hogy egy olyan történet fog lezárulni idén év végén a kilencedik epizóddal, ami alaposan meghatározta az elmúlt évtizedekben azt, amit mozinak nevezünk. Ezt pedig látnunk kell.

The Irishmanvárható netes bemutató: 2019 második fele

Quentin Tarantino mellett egy másik kultrendező, Martin Scorsese is olyan filmmel jelentkezik idén, ami mintha az egész munkásságának „best of” összegzése lenne: nemcsak a benne szereplő sztárok mennyiségét tekintve (Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci újra együtt), de a maffiamozi műfajához való visszatérésben is. A The Irishman másik érdekessége, hogy a Netflix égisze alatt készült, azaz a netes tartalomszolgáltató felületén fog debütálni, egyelőre rejtélyes időpontban.