A lottósorsolás legendás alakjának számít Bay Éva műsorvezető. Most az ötperces műsor kulisszatitkairól árult el egyet s mást. 

"A hőskorban mi, a televízió bemondói felváltva vezettük a lottósorsolást. Kudlik Juli, Baleczky Annamari, Tamási Eszti és a többi felejthetetlen kollégával együtt, aztán egyedül maradtam" – mesélte a Borsnak Bay Éva, aki a Petőfi rádióban kezdte vezetni az ötöslottó-sorsolást. Amikor a tévében is közvetítették, ő lett a háziasszonya 1976–1999 között.

Imádta, hogy az élő közvetítések alatt lehet rögtönözni, megbirkózni a váratlan helyzetekkel. Ebből pedig akadt bőven. "Bányászok húzták a gömbből a golyókat az élő műsorban. Minden rendben ment, mígnem a számhúzó vájár kihúzta a golyót, kinyitotta, majd felmutatta a közönség felé a számot, és mondta: hatos, majd még egyszer rápillantott és korrigált: f.szt, kilences!" – emlékezett vissza Bay Éva. Nem nevethette el magát, nagy erőfeszítésébe került, hogy türtőztesse magát. 

Bay Éva, a lottósorsolás legendás háziasszonyaForrás: Youtube

Egy alkalommal pedig megtörtént, hogy nem nyílt szét a számot rejtő gömb. Sem a vendég, sem ő, sem pedig a húzás tisztaságát felügyelő személynek nem sikerült. A műsoridő 5 perc volt, ám 9 perc elteltével is küzdöttek. Végül sikerült. 

"Nem is tudom, mi történik, ha nem sikerül kinyitni, mert azt tudni kell, új golyót nem lehet kihúzni, a játékszabály tiltja" – fogalmazott a műsorvezető. 

Sokan azt is pletykálták, hogy sok csalás volt a lottósorsolások során. Voltak, akik úgy vélték, hogy egyes golyókat felmelegítettek, másokat lehűtöttek, vagy épp súlyokat raktak bele. Bay Éva azt mondja, hogy ezek egyike sem igaz.