Elhunyt Makkai Ádám kétszeres Kossuth-díjas költő

Forrás: http://drpatrickomalley.com -
Makkai Ádám Kossuth-díj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életének 85. évében szombaton elhunyt Makkai Ádám kétszeres Kossuth-díjas költő, nyelvész, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja - tudatta a család az MTI-vel. Makkai Ádám a chicagói University of Illinois nyugalmazott professzora volt, aki sokat tett a magyar irodalom nemzetközi elismertetéséért. Makkai Ádámot az MMA saját halottjának tekinti.

Makkai Ádám a chicagói University of Illinois nyugalmazott professzora volt, aki sokat tett a magyar irodalom nemzetközi elismertetéséért.

Forrás: http://drpatrickomalley.com

Makkai Ádám 1935. december 16-án született Budapesten, 1956 után elhagyta az országot, az Egyesült Államokban, a Harvardon és a Yale-en folytatta bölcsészeti tanulmányait. Több egyetem is tanított világszerte, 1974-ben ő alapította meg az amerikai nyelvészszövetséget, amelynek ügyvezető elnöke is volt.

Makkai Ádámot 2011-ben Kossuth-díjjal, 2016-ban Kossuth Nagydíjjal tüntették ki, utóbbit világszerte nagyra értékelt és a magyar költészet rangját emelő műfordításai, egyedülálló formavilágú és invenciózus költészete, kivételes művészi pályája, valamint értékteremtő oktatói és tudományos közéleti életműve elismeréseképpen kapta meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.